Meniu LIVE
Search
x

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, primită la Palatul Cotroceni. Iohannis: "Am discutat cum efectele războiului pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţeni"

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită cu onoruri militare de preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni, notează Agerpres.

De Redactia Observator la 29.07.2022, 12:25

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni, că relaţia noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucraine. Şeful statului a arătat că în discuţii au abordat modalităţile în care efectele acestui război pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţeni Republicii Moldova. Preşedintele României a afirmat că îi face plăcere să primească astăzi vizita Maiei Sandu, la Bucureşti, aici, la Cotroceni.

”Am avut discuţii foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Cum este şi firesc ţinând cont de legăturile profunde, trainice şi sincere existente între România şi Republica Moldova, ne coordonăm îndeaproape şi identificăm împreună cele mai bune soluţii şi căi de urmat. Relaţia noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aşadar, în discuţiile de astăzi, am abordat modalităţile în care efectele acestui război pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţenii Republicii Moldova”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat că a felicitat-o pe Preşedinte republicii Moldova pentru obţinerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. ”Este o reuşită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reuşită pentru care şi România a luptat, pentru că şi pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă.  Vă asigur, doamnă Preşedinte, că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune.  Drumul pe care Chişinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, ştim că nu este unul uşor”, a spus el.

Şeful statului a mai arătat că ”parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept şi către o societate modernă, prosperă şi întemeiată pe valorile democratice europene”. ”Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, şi lansată de către miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei, este un instrument care a reuşit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european şi internaţional pentru Chişinău”, a arătat preşedintele României.

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis a menţionat că cea de-a doua ediţie a Conferinţei Platformei de Sprijin, desfăşurată luna aceasta la Bucureşti, a avut rezultate substanţiale. ”România a sprijinit activ şi demersurile recente la nivel european de susţinere a economiei Republicii Moldova în actualul context. Printre acestea se numără măsurile pe linia liberalizării comerţului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri. În cadrul consultărilor noastre am abordat, evident, şi subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova. După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populaţia resimte deja şocurile creşterilor masive ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică”, a spus preşedintele.

Iohannis a mai arătat că au trecut în revistă evoluţiile pe acest subiect şi opţiunile de sprijin în plan bilateral. ”În context, am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova.  În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie. Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creşterea consistentă a schimburilor comerciale”, a afirmat preşedintele Iohannis.

”Doamnă Preşedinte, vă asigur că România va continua să se implice în acordarea şi mobilizarea de asistenţă concretă în beneficiul Republicii Moldova. Urmărim ca Republica Moldova să poată depăşi cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă şi să transpună în practică în mod eficient reformele ambiţioase asumate de autorităţile de la Chişinău”, i-a transmis Klaus Iohannis Maiei Sandu. Şeful statului a ţinut să precizeze că, în ceea ce priveşte Acordul privind asistenţa financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, se bucură să constate că implementarea acestuia a fost deja demarată prin patru mari proiecte care vizează achiziţia de autobuze şcolare, investiţii în infrastructura de apă şi canalizare, în domeniul mass-media şi, respectiv, în dotarea  laboratoarelor şcolare. ”Acestea sunt proiecte cu impact direct pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a completat el. ”În încheiere, îi mulţumesc doamnei Preşedinte pentru discuţia foarte bună şi reiterez sprijinul deplin al României în demersurile ample de reformă democratică, de modernizare şi  integrare europeană întreprinse de autorităţile din Republica Moldova”, a arătat Klaus Iohannis în final.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, primită la Palatul Cotroceni

Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte, printre alţii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu, Sergiu Nistor, Cosmin Marinescu, secretarul de stat în MAE Iulian Fota. Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 - 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Temele principale de discuţie

În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizează sursa citată. Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

"Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie. Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de cele două ţări, precum şi al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

După primirea la Palatul Cotroceni, preşedintele Republicii Moldova va avea o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar apoi se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, primită la Palatul Cotroceni. Iohannis: "Am discutat cum efectele războiului pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţeni"