Antena Meniu Search
x

PSD a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader. Eugen Nicolicea, propus la Justiție

PSD a decis să retragă sprijinul politic pentru Ministrul Justiției, Tudorel Toader. Votul dat în Comitetul Executiv al social democraților a fost covârșitor în favoarea retragerii susținerii.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 17.04.2019, 15:59

Tudorel Toader se îndreaptă către locul unde susține conferința de presă
Tudorel Toader se pregătește pentru o conferință de presă, pe 3 aprilie 2019 - Mediafax Foto via Hepta

PSD a decis să retragă sprijinul politic pentru Ministrul Justiției, Tudorel Toader. Votul dat în Comitetul Executiv al social democraților a fost covârșitor în favoarea retragerii susținerii. Eugen Nicolicea este în schimb propunerea PSD pentru Justiție.

Ședința Comitetului Executiv al PSD a fost convocată special pentru a decide soarta Ministrului Justiției. Votul a avut loc chiar în ziua în care este dezbătută în senat o moțiune simplă care-l vizează pe Tudorel Toader.

Vot covârșitor contra lui Toader

Membrii CEx au decis aproape în unanimitate retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader. Nu a votat liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care, în cursul dimineții, declarase că Ministrul Justiției este ”un bun profesionist, cu prestigiu ridicat în lumea universitară”.

În ultimele sale declarații, Tudorel Toader a dat de înțeles că nu are de gând să demisioneze, ci va renunța la funcție doar în cazul demiterii.

”Voi fi ministru până când în Monitorul Oficial apare un nou ministru. Voi ţine cont de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial. Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial că X e ministru”, a declarat marți Tudorel Toader.

Eugen Nicolicea, propunerea PSD la Justiție

PSD vrea îl vrea în locul lui Tudorel Toader pe Eugen Nicolicea. În vârstă de 63 de ani, social democratul este deputat de Călărași, Vicepreședinte al Camerei și membru al Biroului Permanent.

De asemenea, Eugen Nicolicea este și Președintele Comisiei pentru Regulament din Camera Deputaților.

Viorica Dăncilă despre Tudorel Toader

Imediat după votul Comitetului Executiv, Premierul Viorica Dăncilă a spus că Tudorel Toader a pierdut sprijinul politic al PSD în urma acuzațiilor că a blocat o serie de proiecte legislative dorite de principalul partid de la guvernare. Prim-Ministrul așteaptă ca actualul șef de la Justiție să renunțe la funcție.

"Sper să fie dublată şi de demisie", a spus Viorica Dăncilă.

Planuri de remaniere guvernamentală

Premierul a vorbit însă despre o adevărată remaniere guvernamentală. PSD vrea nu doar înlocuirea lui Tudorel Toader, dar și noi miniștri la Fonduri Europene și la Românii de Pretudindeni.

Astfel, social democrații o propun pe Oana Florea în locul Rovanei Plumb la Ministerul Fondurilor Europene și pe Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero.

Tensiuni între Toader și Dragnea

Votul din Comitetul Executiv al PSD vine după ce, în ultima perioadă, între Ministrul Justiției și șeful social democraților au apărut tensiuni. Liviu Dragnea s-a arătat tot mai critic față de Tudorel Toader, în declarațiile publice.

”Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am şi acum, dar a greşit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare”, a declarat Liviu Dragnea, într-o apariție televizată pe 11 aprilie.

Moțiune simplă contra lui Tudorel Toader

Marți a fost programată dezbaterea unei moțiuni simple, inițiată de opoziție contra Ministrului Justiției. Moțiunea, care va fi dezbătută de Senat, a fost amânată de trei ori în ultima perioadă.

- Acest articol a fost actualizat -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » PSD a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader. Eugen Nicolicea, propus la Justiție