Antena Meniu Search
x

Ramona Mănescu ar putea fi nominalizată comisar european, în locul Rovanei Plumb

Rovana Plumb nu a primit avizul pentru postul de comisar european! Ea a fost chemată astăzi la Bruxelles să dea lămuriri despre un împrumut de 800 de mii de lei pe care nu l-a trecut în declaraţia de avere. Surse politice spun că România va face o altă nominalizare.

de Redactia Observator

la 26.09.2019, 20:28

Vezi și

Rovana Plumb nu a primit avizul pentru postul de comisar european! Ea a fost chemată astăzi la Bruxelles să dea lămuriri despre un împrumut de 800 de mii de lei pe care nu l-a trecut în declaraţia de avere. Surse politice spun că România va face o altă nominalizare, cel mai probabil Ramona Mănescu, ministrul de Externe.

Rovana Plumb a fost chemată pentru a doua oară în faţa Comisiei Juridice din Parlamentul European pentru a clarifica discrepanţele din declaraţiile de avere. A trebuit să explice de ce nu a trecut în actele depuse la Bruxelles un împrumut de 800 de mii de lei, bani pe care i-a donat ulterior PSD pentru alegerile europarlamentare. 

Membrii Comisiei JURI au considerat că la mijloc este un conflict de interese ce trebuie remediat. 

În ce fel va fi remediat rămâne însă un mister, cel puţin în acest moment. Pentru că nu e foarte clar dacă Rovana Plumb trebuie să dea banii înapoi sau pur şi simplu nu poate merge mai departe în cursa pentru comisar al transporturilor. 

Împrumutul apare însă în declaraţia de avere depusă de Rovana Plumb la Camera Deputaţilor, alături de un altul făcut în 2007, în valoare de 800.000 euro. 

"Prevederi diferite au făcut să existe diferenţe între declaraţia financiară conform Codului de conduită al comisarilor depusă la Bruxelles şi declaraţia de avere depusă în România. Până la această oră nu am primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii mele", a explicat Rovana Plumb. 

Nici candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru Extindere nu a primit avizul. 

24 de comisari merg mai departe în audieri în comisiile de specialitate. Pentru doi, reprezentantul României şi cel al Ungariei, procedura este momentan suspendată. În legătură cu ei se pot lua mai multe decizii. De exemplu, se poate remedia conflictul de interese sau se poate asuma acest conflict de interese şi Ursula Von der Leyen să meargă mai departe cu amândoi.

Şeful statului, cel care s-a opus ca Rovana Plumb să fie nominalizată pentru acest post, a avut o reacţie dură după anunţul de la Bruxelles. 

"PSD exportă incompetența peste granițele țării prin acțiuni politice repetate care afectează profund imaginea României. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja țării noastre, îi cer imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă de urgență o nouă nominalizare doar după acordul Președintelui României și cu avizul Parlamentului", a fost mesajul transmis de Klaus Iohannis, prin intermediul site-ului Administraţiei Prezidenţiale. 

Sunt deja voci care susţin că Rovana Plumb ar putea fi înlocuită cu Ramona Mănescu, actualul ministru de Externe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Ramona Mănescu ar putea fi nominalizată comisar european, în locul Rovanei Plumb