Antena Meniu Search
x

Reacţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la decizia guvernului de modificare a codurilor penale (VIDEO)

Procurorul şef al DNA, a declarat că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticorupţie. De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a afirmat că lupta anti-corupţie devine "irelevantă".

Vezi și

Procurorul şef al DNA, a declarat că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticorupţie. De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a afirmat că lupta anti-corupţie devine "irelevantă".

Laura Codruţa Kovesi a reacţionat la decizia guvernului privind modificarea codurilor penale într-un interviu video, pentru agenţia Associated Press.

"Este un proiect de ordonanţă de urgenţă care va afecta foarte grav lupta anti-corupţie. Practic, dacă acest al ordonanţei de urgenţă va fi adoptat, lupta anti-corupţie devine irelevantă", a spus Kovesi.

De asemenea, pentru News.ro, Laura Coduţa Kovesi a spus că nu ştie exact ce formă a OUG a fost adoptată de Guvern marţi seară, dar prin prevederile din varianta primită înaintea şedinţei Cabinetelui va fi afectată grav lupta anticorupţie.

Pe acelaşi subiect

"Prin acest proiect se urmăreşte ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penala pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Acest proiect va afecta grav lupta anticorupţie. Să vedem ce au adoptat. Nouă ne-au trimis un proiect şi acum scriam un punct de vedere pentru că aveam termen până mâine (miercuri-n.r.)  la ora 9.00. Aşteptăm să vedem forma adoptată azi", a declarat, marţi seară, pentru News.ro, procurorul şef al DNA.

Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale. De asemenea, a fost adoptat şi un proiect de lege privind graţierea unor fapte.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va reuni, miercuri, pentru a aviza proiectul de Ordonanţă de Urgenţă adoptat marţi de Guvern pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, la solicitarea Ministerului Justiţiei. Solicitarea Ministerului Justiţiei a fost transmisă marţi, potrivit documentelor postate pe site-ul CSM. Astfel, într-o notă scrisă de mână pe solicitarea ministerului este trecută ora 17.00, alături de menţiunea: "Membrilor CSM pe e-mail. Comisia 1 CSM, DLDC, ICCJ, instanţe şi PICCJ, parchete".

În document sunt subliniate cuvintele "proiect de ordonanţă", "Codului Penal", "Codului de Procedură Penală" şi "rugămintea de a-l aviza".

Documentul este semnat pe ultima pagină de ministrul Justiţiei. Tot acolo sunt trecuţi, ca avizând favorabil, ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fără ca pe document să existe semnăturile celor doi miniştri.

Proiectul a suferit unele modificări faţă de prima variantă, care a primit aviz negativ din partea CSM.

Astfel, pentru favorizarea făptuitorului nu există pedepse în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

Totodată, dispare neglijenţa în serviciu, iar în cazul abuzului în serviciu, funcţionarul trebuie să încalce legea "cu ştiinţă", pentru a fi pedepsit.

OUG menţine termenul de şase luni până la care pot fi făcute denunţuri şi pragul de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

sursa: News.ro, AP

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Reacţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la decizia guvernului de modificare a codurilor penale (VIDEO)