Antena Meniu Search
x

România, după alegerile prezidenţiale din Franţa. Oamenii politici comentează victoria lui Macron

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte al Franţei era de aşteptat, 'un rezultat previzibil', adăugând că marea problemă va fi gestionarea victoriei. Atât liderul PSD, Liviu Dragnea, cât şi Raluca Turcan, reprezentantul liberalilor, au comentat victoria lui Macron.

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte al Franţei era de aşteptat, 'un rezultat previzibil', adăugând că marea problemă va fi gestionarea victoriei. Atât liderul PSD, Liviu Dragnea, cât şi Raluca Turcan, reprezentantul liberalilor, au comentat victoria lui Macron.

Traian Băsescu spune că Macron va avea situaţii foarte dificile de gestionat la începutul mandatului, atât în plan intern, în privinţa asigurării suportului parlamentar pentru susţinerii unui guvern, cât şi în ceea ce priveşte angajamentul său privind reforma la nivelul UE.

'Nimic nou sub soare, era rezultat previzibil. Marea problemă este cum reuşeşte să gestioneze victoria. Adică, în iunie are alegeri pentru Camera inferioară, cea cu care ar trebuie să-şi găsească soluţiile politice să susţină un guvern. Problema lui Macron e că nu are un partid, e înfiinţat foarte proaspăt şi are puţine structuri teritoriale. Există chiar riscul să nu poată depune liste în toată Franţa la alegerile care vor fi în iunie', a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

El a mai spus că o altă mare problemă cu care se va confrunta Macron este legată de angajamentul din campanie privind reformarea UE.

'O altă mare problemă este că unul din angajamentele lui fundamentale în această campanie a fost că va reforma Uniunea Europeană. Ori, aici va avea o mare problemă dacă nu va avea un suport şi în Parlamentul francez, pe de-o parte, pe de altă parte trebuie să găsească o direcţie comună cu Merkel. Mai ales că transformările UE sunt deja previzibile după Declaraţia de la Roma. Ştim toţi că va fi o Europă cu mai multe viteze, cel puţin două: eurozona şi statele non euro, dar s-ar putea să fie mai multe cercuri concentrice. Deci, va avea situaţii foarte dificile de gestionat domnul preşedinte Macron', a explicat Băsescu.

Fostul preşedinte s-a referit şi la episodul petrecut în ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, respectiv la 'spargerea serverelor de campanie' ale lui Macron.

'Deci, rezultatul era previzibil, dar marea problemă e că în ultima zi de campanie Macron s-a pricopsit cu acea spargere a sistemelor, a serverelor lui de campanie. Documente extrem de importante sunt totuşi pe piaţă, chiar dacă nu au fost difuzate de presă. Dacă ceea ce se spune legat de finanţări externe se va confirma, are un început dificil de mandat', a conchis Traian Băsescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul PSD, l-a felicitat duminică seara pe preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron. 'Felicitări lui Emmanuel Macron! Vive la France!', a scris Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirmă că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Franţa reprezintă "o lecţie a populismului deşănţat" şi subliniază că toată lumea are de învăţat din lecţia franceză.

'Franţa a transmis astăzi un mesaj clar: locul ei este în centrul Uniunii Europene, alături de partenerii săi! Izolaţionismul propus de extrema dreaptă, reprezentată de Marine Le Pen, a fost respins categoric de cetăţenii francezi. Franţa a oferit astăzi un exemplu de democraţie, maturitate şi viziune asupra viitorului Europei. Este lecţia respingerii populismului deşănţat, a extremismului demagogic şi a oportunismului', a scris Turcan, duminică, pe Facebook.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » România, după alegerile prezidenţiale din Franţa. Oamenii politici comentează victoria lui Macron