Antena Meniu Search
x

România, DUR CRITICATĂ la Washington: corupţia este o ”problemă generalizată”

România este criticată din nou, în al 41-lea Raport cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului din 2016, întocmit de Departamentul de Stat, pentru ”probleme majore” în domeniul drepturilor omului precum maltrarea şi hărţuirea unor deţinuţi şi romi de către poliţie şi jandarmerie, iar diplomaţia americană notează că, în pofida eforturilor Guvernului, corupţia a rămas o ”problemă generalizată”.

România este criticată din nou, în al 41-lea Raport cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului din 2016, întocmit de Departamentul de Stat, pentru ”probleme majore” în domeniul drepturilor omului precum maltrarea şi hărţuirea unor deţinuţi şi romi de către poliţie şi jandarmerie, iar diplomaţia americană notează că, în pofida eforturilor Guvernului, corupţia a rămas o ”problemă generalizată”.

Alegerile parlamentare din 2016 au fost considerate de către observatori libere şi corecte şi fără nereguli, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2014, când observatorii au prezentat nereguli între care un număr insuficient de secţii de votare în străinătate, pentru o diasporă importantă, se arată în raport.

”Discriminarea socială sistematică a romilor le-a afectat accesul adecvat la educaţie, locuinţe, îngrijiri de sănătate şi angajare”, apreciază Departamentul de Stat.

Între alte probleme în domeniul drepturilor omului, în raport sunt citate ”condiţii proaste de detenţie şi suprapoluarea”.

De asemenea, sistemul judiciar ”nu are personal suficient, spaţiu fizic şi tehnologie pentru a funcţiona în mod eficient”, se arată în raport.

Totodată, Guvernul este criticat pentru că nu a reuşit să acţioneze eficient în vederea restituirii unor biserici greco-catolice, dar şi altor biserici, confiscate în regimul comunist.

”Se vorbeşte în continuare despre violenţe asupra şi discriminarea femeilor”, se arată în document.

Departamentul notează că ”au existat unele acţiuni şi declaraţii antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat să fie o problemă”.

Pe Internet au continuat să fie răspândite opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste, adaugă diplomaţia americană în raport.

Organisme guvernamentale sunt criticate pentru că au furnizat o ”asistenţă neadecvată unor persoane cu dizabilităţi şi nu au respectat norme de îngrijire a unor persoane cu dizabilităţi în instituţii, pe care le-au expus unor abuzuri.

”Discriminarea socială a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi persoanelor intersex (LGBTI), în special a copiilor, a rămas la un nivel ridicat”, reproşează Departamentul de Stat.

Persoanele cu HIV/SIDA au cntinuat, de asemenea, să fie discriminate şi hărţuite, se arată în raport.

Unii angajatori au supus bărbaţi, femei şi copii traficului în muncă, în special în agricultură, construcţii, servicii casnice, în industria hotelieră şi manufacturieră.

”Munca copiilor a fost de asemenea o problemă, iar o protejare neadecvată a copiilor de abuzuri a rămas o problemă generală”, apreciază Departamentul de Stat american.

Sistemul judiciar a adoptat măsuri în vederea pedepsirii oficialilor care au comis abuzuri, se arată în raport, însă autorităţile au amânat în mod repetat procese implicând presupuse abuzuri ale poliţiei, ceea ce a condus, în multe cazuri, la achitări, critică diplomaţia americană.

Rapoartele cu privire la drepturile omului reflectă eforturi concertate ale ambasadelor şi consulatelor americane de a aduna informaţiile cel mai exacte posibil, este citat noul secretar de Stat Rex Tillerson în prefaţa raportului.

Aceste documente sunt pregătite de agenţoi pentru drepturile omului în misiunile din întreaga lume, care evaluează informaţii disponibile de la o mare varietate de surse, precum societatea civilă, guvern şi alte surse.

Departamentul de Stat depune eforturi pentru ca rapoartele sale să fie obiective şi uniforme calitativ, precizează Tillerson.

Aceste rapoarte sunt folosite de către puterile legislativă, executivă şi juridică americane ca resurse în definirea politicilor şi în ghidarea deciziilor, în vederea unor angajamente diplomatice informate şi stabilirii modului de alocare a ajutorului străin şi în sectorul securităţii.

Ele sunt folosite de asemenea în întreaga lume, în vederea informării activiştilor în domeniul drepturilor omului, aleşilor, universitarilor, mediilor de afaceri, unor instituţii multilaterale şi ONG-urilor.

”Valorile noastre sunt interesele noastre atunci când este vorba despre drepturile omului. Producerea acestor rapoarte subliniază angajamentul nostru faţă de libertate, democraţie şi drepturile omului garantate tuturor oamenilor din lume”, subliniază secretarul de Stat Rex Tillerson, care anunţă că transmite documentele Congresului.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri politice » România, DUR CRITICATĂ la Washington: corupţia este o ”problemă generalizată”