Antena Meniu Search
x

Timmermans, avertisment către Guvernul Dăncilă: "Să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar"

Vicepreşedintele Comisiei Europene a transmis un avertisment Guvernului Dăncilă, "să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar". Declaraţia lui Frans Timmermans a fost făcută după şedinţa Comisiei, în care s-a dezbătut şi situaţia statului de drept în România.

de Redactia Observator

la 03.04.2019, 17:46

Frans Timmermans la o întâlnire cu Viorica Dăncilă
Frans Timmermans a transmis un avertisment dur guvernului Dăncilă, în privinţa legilor justiţiei - Hepta

Vicepreşedintele Comisiei Europene a transmis un avertisment Guvernului Dăncilă, "să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar". Declaraţia lui Frans Timmermans a fost făcută după şedinţa Comisiei, în care s-a dezbătut şi situaţia statului de drept în România.

Potrivit lui Frans Timmermans, în şedinţa Comisiei s-a discutat despre faptul că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect în justiţie. Vicepreşedintele Comisiei, de asemenea a cerut Guvernului de la Bucureşti să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres.

"Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie", a declarat Frans Timermans.

El a mai avertizat că în România „s-ar putea ca foarte, foarte curând să se ia hotărâri, decizii" care să ducă la regres.

"Atunci Comisia ar urma să reacţioneze imediat, în termeni de zile. Nu e timp de pierdut, dacă există motiv să reacţionăm imediat, o s-o facem în termen de câteva zile", a transmis Timmermans.

Oficialul european a vorbit şi despre discuţiile purtate cu premierul Viorica Dăncilă, în ultimele două luni.

„Am cerut rezultate cât mai urgent. Le-am arătat foarte clar: discuţiile de dragul discuţiilor nu sunt suficiente. Avem nevoie de măsuri urgente. Am discutat despre proiectele de OUG, despre transpunerea directivelor europene şi secţia specială pentru magistraţi. Din păcate, nu am putut să tragem concluzia că România e din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci comisia va trebui să facă ceva concret, cu mijloacele pe care le are la îndemână", a mai spus Vicepreşedintele Comisiei.

Frans Timmermans şi-a arătat şi suportul pentru Laura Codruţa Kovesi.

„Comisia a fost cât se poate de clară de mai multe ori. Doamna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu doamn Kovesi timp de mai mulţi ani. Ştiu că este o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curajul său. În ceea ce priveşte Comisia, este important ca ea să poată să-şi prezinte candidatura, să poată fi candidată, astfel încât instituţiile europene să poată lua o decizie. Ne-am exprimat foarte clar această poziţie şi în discuţiile cu autorităţile române", a spus Timmermans.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Timmermans, avertisment către Guvernul Dăncilă: "Să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar"