Antena Meniu Search
x

Victor Boștinaru: Amenințarea teroristă nu se oprește la granițele Uniunii Europene

Eurodeputatul român Victor Boștinaru (PSD) a atras atenția asupra faptului că cele 138 de atacuri teroriste, de la începutul acestui an, demonstrează dinamica în creștere a activității teroriste, care nu se oprește la granițele Uniunii Europene

Eurodeputatul român Victor Boștinaru (PSD) a atras atenția asupra faptului că cele 138 de atacuri teroriste, de la începutul acestui an, demonstrează dinamica în creștere a activității teroriste, care nu se oprește la granițele Uniunii Europene

Parlamentului European, reunit la Strasbourg, în contextul dezbaterilor asupra atacurilor teroriste recente, în prezența Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

'Evoluția fenomenului terorist a înregistrat în ultimii 15 ani modificări considerabile, atât în ceea ce privește structura organizațională, obiectivele vizate, metodele de acțiune, recrutarea și propaganda. Scopul principal și comun al tuturor teroriștilor rămâne subminarea valorilor democratice, a drepturilor omului și a structurii societale. Activitatea teroristă reprezintă în acest context o amenințare comună, orizontală și transfrontalieră, cu o dinamică în creștere', a declarat Boștinaru, care a amintit că doar de la începutul anului 2015 s-au înregistrat la nivel global 138 de atacuri teroriste, dintre care șase în luna iulie. 'Printre cei care au condus atacurile se numără nu doar organizații teroriste cunoscute precum ISIS, Boko Haram, Al Shabaab sau celule teroriste talibane, dar și așa-numiții 'solo teroriști' și 'lone wolf terrorists', care acționează din proprie inițiativă', a mai spus eurodeputatul român.

Boștinaru a remarcat totodată că atacurile recente din Egipt, Tunisia, Libia, Yemen, Nigeria, Mali, Kenya, Siria, Somalia și Kuweit au vizat nu doar locuri aglomerate, turistice, cu dispozitive de securitate minime — care ar fi diminuat atractivitatea acțiunilor teroriste. Ele au vizat, în egală măsură, și forțele de ordine, în vederea destabilizării regiunilor, a statelor, a unei regiuni de mari proporții — MENA—, precum și slăbirea încrederii populației locale și a comunității internaționale în competența statală de a controla fenomenul.

Eurodeputatul român a atras atenția că amenințarea teroristă nu se oprește însă la granițele UE. 'În acest context, vreau să subliniez importanța creșterii sinergiei în rândul statelor Uniunii, pentru a face față acestei amenințări, precum și a implementării integrale și efective a obiectivului strategic antiterorist, conform celor stipulate în Strategia de Securitate a UE, a elementelor agreate de Consiliul din februarie și a priorităților reiterate de Consiliul din iunie. De asemenea, susțin inițiativa Înaltului Reprezentant de a pregăti pentru 2016 o strategie globală de securitate și apărare a UE, cu includerea dimensiunilor de securizare a cetățenilor, de prevenire a radicalizării și de cooperare cu parteneri internaționali' a mai spus Boștinaru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Victor Boștinaru: Amenințarea teroristă nu se oprește la granițele Uniunii Europene