3 obiceiuri sănătoase care te țin departe de medicul stomatolog la orice vârstă
O dantură sănătoasă se întreține încă de la o vârstă fragedă, și trebuie îngrijită pe tot parcursul vieții. În caz contrar, vor apare consecințe vizibile pe care le poți rezolva doar pe scaunul medicului dentist.
O dantură sănătoasă se întreține încă de la o vârstă fragedă, și trebuie îngrijită pe tot parcursul vieții. În caz contrar, vor apare consecințe vizibile pe care le poți rezolva doar pe scaunul medicului dentist.
Așadar, un zâmbet frumos și fără imperfecțiuni se obține printr-o rutină care nu durează mai mult de 10 minute, dimineața și seara, dar care te protejează de placa bacteriană, afecțiuni ale gingiilor, carii și respirație neplăcută.
Iată 3 obiceiuri sănătoase pe care să le urmezi pentru a avea un zâmbet frumos:
1. Un periaj corect și blând, de două ori pe zi
Această regulă nu este deloc un secret dar totuși reprezintă baza rutinei pentru menținerea sănătății orale. Periajul de seară elimină bacteriile care se acumulează în timpul zilei. În același timp, modul în care periezi dinții este foarte important, dacă nu îi cureți bine este la fel ca și când nu te-ai splăla pe dinți. Periajul îți este ușurat dacă folosești o periuta de dinti electrica. Un periaj atent, timp de două minute, este suficient, dar trebuie făcut cu atenție.
La sfârșit nu uita să periezi bând și limba, care se încarcă și ea cu bacterii și îngreunează respirația. Folosește la final ața dentară, aceasta este la fel de importantă ca periajul în sine. Atât dimineața, cât și seara este bine să folosești o pastă de dinți cu fluor, care acționează asupra dinților ca o barieră protectivă. Întreabă medicul dentist despre mărcile recomandate de apă de gură, care reduce aciditatea bucală, ajută gingiile și remineralizează dinții.
2. Consumul de apă în cursul zilei
Apa este singurul lichid care asigură hidratarea optimă de care depinde funcționarea întregului organism. Încearcă să îți fixezi un ritual, dacă încă acest nu există și termină fiecare masă cu un pahar de apă. Acest obicei scade aciditatea bucală și te ajută să îți protejezi dinții de carii. În același timp consumă fructe și legume din belșug, care au conținut ridicat de apă.
În același timp, limitează consumul de zahăr și alimente acide. Totuși, dacă nu poți să bei cafeaua fără zahăr, asigură-te că ai la tine periuța de dinți și te speli după ce o consumi. Tot ceea ce consumi într-o zi se depune pe dinți și le afectează starea. Dacă ai sensibilitate dentară evită consumul de lichide și alimente prea reci sau fierbinți, care să îți creeze disconfort și durere.
3. Educarea unui comportament preventiv
Cei mai mulți merg la stomatolog doar atunci când au dureri de dinți. O vizită periodică o dată la șase luni la medicul stomatolog te ferește de posibile complicații și scade riscul bolilor grave, cum este parodontoza, o afecțiune gravă care afectează atât dinții, cât și osul maxilar, pe care îl macină.
Un control de rutină te ajută să primești tratamentul corect la timp și să te bucuri de dinți sănătoși toată viața.
Încearcă să cultivi acest comportament preventiv și în familie, chiar dacă nu ai fost învățat despre importanța lui când erai mic. Așa cum ne facem analizele obligatorii an de an, tot așa ar trebui să ne analizam și sănătatea orală și să fim la curent cu ceea ce înseamnă o rutină corectă pe care să o aplicăm zi de zi.
Un zâmbet curat și sănătos se obține fără efort dacă respecți câteva reguli simple pe care le urmezi cu sfințenie. De exemplu, un periaj corect este esențial și te ferește de carii dar abordarea unui comportament preventiv te ajută pe termen lung împotriva bolilor grave.
Sursa foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰