Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce trebuie să știi despre afecțiunile hepatice pentru a-ți proteja ficatul

Ficatul este un pion important în sistemul digestiv al organismului uman. Tot ceea ce consumăm – de la mâncare și băutură până la medicamente – trece prin acesta, motiv pentru care este esențial să îl tratăm corespunzător, astfel încât să rămână sănătos și să își ducă la îndeplinire atribuțiile.

de Redactia Observator

la 19.03.2020 , 17:53

Ce trebuie să știi despre afecțiunile hepatice pentru a-ți proteja ficatul - Pixel-Shot/ Shutterstock

Ficatul este un pion important în sistemul digestiv al organismului uman. Tot ceea ce consumăm – de la mâncare și băutură până la medicamente – trece prin acesta, motiv pentru care este esențial să îl tratăm corespunzător, astfel încât să rămână sănătos și să își ducă la îndeplinire atribuțiile. 

Ficatul este esențial pentru digerarea alimentelor și eliberarea din corp a substanțelor toxice. Afecțiunile hepatice pot fi genetice, ca în cazul bolii von Gierke, sau pot fi cauzate de factori externi, precum virusuri, obezitate sau consumul de alcool, în această categorie intrând și steatoza hepatica.

Deși este aproape imposibil să gestionăm toți factorii de risc, un stil de viață sănătos poate contribui la sănătatea ficatului, iar identificarea și tratarea precoce a bolilor hepatice îi oferă acestuia timp să se vindece.

Articolul continuă după reclamă

Consumul de alcool

Pentru a preveni îmbolnăvirea ficatului, specialiștii recomandă consumul moderat de alcool. Băuturile în exces pot deteriora celulele hepatice, producând umflarea sau deteriorarea acestora, respectiv ciroza. Aceasta este una dintre afecțiunile hepatice care poate fi mortală. În privința adulților sănătoși, este recomandat consumul a două băuturi pe zi în cazul bărbaților și o băutură în cazul femeilor. Excesul de băuturi alcoolice este definit ca fiind consumul a peste opt băuturi pe săptămână în cazul femeilor și peste 15 la bărbați.

Consumul de alimente

Una dintre cele mai bune modalități de a menține sănătatea ficatului este să avem o dietă echilibrată, săracă în grăsimi trans și fructoză. Acestea se găsesc în cele mai multe alimente procesate, precum chipsurile, băuturile carbogazoase, gustările prajite. Totodată, alimentele procesate au în componența lor o serie de chimicale ce le mențin aspectul proaspăt, iar ficatul trebuie să lucreze mai mult pentru a le filtra. Astfel, pentru a proteja ficatul este important să reducem consumul de alimente preambalate și procesate și să gătim gustări folosind cât mai multe ingrediente proaspete. În acest sens, consumul unor produse organice este indicat, pentru că astfel limităm expunerea la pesticide și la alte chimicale. 

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice regulate ne ajută nu doar să ne menținem în formă, dar au efecte benefice și asupra sănătății ficatului. Studiile au arătat că 150 de minute de activitate fizică săptămânală sunt suficiente pentru a îmbunătăți nivelul enzimelor hepatice și funcția hepatică în general. De asemenea, sportul contribuie la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni hepatice, precum ficatul gras.

Fumatul

Un studiu realizat de cercetători americani arată că fumatul are efecte negative asupra sănătății ficatului. În urma cercetării – la care au participat atât nefumători, cât și fumători – s-a constatat că cei care fumau aveau mai multe inflamații și cicatrici la nivelul ficatului decât cei care nu aveau acest viciu. Dezvoltarea cirozei și a cancerului de ficat a fost asociată cu fumatul în urma studiilor efectuate în ultimii ani.

Igiena

Pentru a evita îmbolnăvirea ficatului, este important să evităm să atingem și să inspirăm toxine. Unele produse de curățare și insecticide au în componența lor chimicale care pot afecta ficatul, de aceea este esențial să evităm contactul cu acestea. Folosirea mănușilor, a pălăriilor și a măștilor care să împiedice absorbția prin piele a acestor substanțe toxice este una dintre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ne proteja sănătatea. De asemenea, spălarea mâinilor înainte de a mânca sau de a găti trebuie să devină o obișnuință.

Ficatul își desfășoară activitatea „în liniște“, de aceea mulți oameni nu recunosc simptomele bolilor hepatice decât atunci când acestea devin severe. Pierderea poftei de mâncare, senzația de greață și vărsături, diareea, urina de culoare închisă, durerea la nivelul superior drept al stomacului, precum și îngălbenirea pielii se numără printre simptomele care anunță o boală hepatică, motiv pentru care este recomandat un control medical.

Sursă foto: Pixel-Shot/ Shutterstock

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Ce trebuie să știi despre afecțiunile hepatice pentru a-ți proteja ficatul