Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bolile infecțioase – care sunt cele mai periculoase și cum afectează populația

Bolile infecțioase sunt cele cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci, numite și agenți biologici și sunt, de obicei, foarte contagioase.

de Redactia Observator

la 10.02.2020 , 11:40

Care sunt cele mai periculoase boli infecţioase și cum afectează populația - Pexels

Bolile infecțioase sunt cele cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci, numite și agenți biologici și sunt, de obicei, foarte contagioase. Infecțiile mai sunt cunoscute și ca boli transmisibile, deoarece pot comunica de la un organism la altul prin contact direct al sângelui, al salivei sau, în multe cazuri, doar prin aer.

Bolile infecțioase cauzează decese mai ales în cazurile mai grave sau dacă persoanele afectate de acestea suferă și de alte probleme. Prevenirea și stoparea îmbolnăvirilor a devenit, încă din cele mai vechi timpuri, o prioritate pentru medici și oameni de știință, însă multe dintre aceste boli încă afectează populația la nivel global. Iată care sunt câteva dintre acestea:

Hepatita

Articolul continuă după reclamă

Aceasta este cunoscută mai ales după numele fiecărui virus care poate declanșa infecția – A, B, C, D sau E. Hepatita este o boală infecțioasă care provoacă inflamarea țesutului ficatului și poate fi acută sau cronică. Simptomele nu sunt prezente în multe cazuri, iar în varianta acută, boala poate dispărea de una singură, fără tratament. Desigur, există și posibilitatea ca aceasta să devină cronică dacă nu este depistată la timp. În cazul celei cronice poate apărea ciroza sau chiar cancerul la ficat. 

Hepatita A este acută și se poate vindeca spontan în două luni de la infectare. Ea se transmite pe cale orală prin apă sau alimente contaminate și nu poate deveni cronică. Hepatita B poate deveni cronică dacă evoluează după șase luni de la infectare și se poate transmite prin contact sexual, de la mamă la bebeluș la naștere sau prin contactul direct cu sângele unei persoane infectate. O infecție cu virusul B va duce și la hepatita D, moment care semnalează un stadiu mai grav al acestei boli cronice. Hepatita C progresează rapid spre o formă cronică, iar dacă nu se începe tratamentul la timp, duce la ciroză sau la cancer hepatic. Aceasta se transmite prin contactul intravenos cu o seringă folosită de o persoană deja infectată, de la mamă la făt, contact sexual sau transfuzie de sânge infectat.

Prevenția se efectuează prin vaccinuri, însă oamenii se pot imuniza doar împotriva hepatitei A și B. Pentru celelalte tipuri ale bolii nu există încă o formă de prevenire în afară de campanii de conștientizare pentru consumatorii de droguri sau precauțiile sporite în cazul celor care lucrează cu bolnavii. De asemenea, analizele efectuate donatorilor de sânge ajută la eliminarea posibilității de a dona sânge infectat.

Tuberculoza

Tuberculoza este o boală infecțioasă care poate avea urmări grave și poate afecta orice parte a corpului, deși în cele mai multe cazuri se manifestă la nivelul plămânilor. Ea este cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis și se transmite prin aer atunci când o persoană bolnavă tușește, strănută sau vorbește. Simptomele infectării includ:

  • tuse gravă care durează mai mult de trei săptămâni

  • pierdere în greutate

  • tuse cu sânge

  • febră

  • frisoane.

Persoanele cele mai expuse unei îmbolnăviri sunt bolnavii cu sistemul imunitar compromis precum cei cu HIV/SIDA, bătrânii și bebelușii. De asemenea, persoanele care lucrează în instituții precum închisori sau aziluri de bătrâni trebuie să ia măsuri de precauție și să își facă analize sau controale cât mai des. 

Tuberculoza se poate manifesta în două feluri: latent și activ. În cazul celei latente, infecția există deja în corp, însă nu se manifestă sub nicio formă. Fiind într-un stadiu inactiv, ea nu mai este nici contagioasă, însă dacă lipsește tratamentul, se poate transforma în varianta activă. Infecția activă se poate manifesta după câteva luni de la infectare, dar și după ani de zile. Aceasta este contagioasă și va prezenta simptomele obișnuite în caz de boală.

Dacă nu este tratată, boala devine fatală și se poate extinde la alte părți din organism. Pot apărea complicații la nivelul coloanei vertebrale, al rinichilor și ficatului, dar și al articulațiilor, prin artrita tuberculoasă. Bolnavii sunt sfătuiți să evite contactul cu alți oameni odată ce sunt diagnosticați, deoarece medicamentele au nevoie de câteva săptămâni să-și facă efectul. Orice om poate să fie infectat dacă intră în contact direct cu un bolnav care prezintă forma activă a bolii, dar s-a observat prezența frecventă în cazul comunităților sărace și izolate, care nu au acces la programele medicale.

SIDA

Sindromul imunodeficienței umane dobândite este cauzat de virusul HIV și a fost descoperit pentru prima dată în anii ‘80. Prezența virusului în organism nu presupune automat îmbolnăvirea cu SIDA. Aceasta se transmite prin trei căi principale: sanguină, sexuală și transplacentară. Boala atacă întregul sistem imunitar și îi expune pe cei afectați la infecții precum tuberculoză sau la formarea diferitelor tumori care nu ar trebui să afecteze o persoană perfect sănătoasă. Simptomele pot întârzia să apară la început, dar acestea se recunosc prin:

  • simptome specifice gripei

  • febră care durează mult timp

  • inflamarea gâtului și a ganglionilor

  • oboseală severă

  • dureri ale mușchilor

  • iritații și eczeme.

Bolnavii de SIDA și cei infectați cu HIV sunt încă supuși stigmei sociale, din cauza faptului că cea mai mare rată de îmbolnăviri apare la persoane de același sex care întrețin relații sexuale sau în cazul consumatorilor de droguri care împart aceleași ace și seringi. Campaniile de conștientizare au rolul de a preveni îmbolnăvirea, deoarece nu există încă un tratament pentru această boală, ci doar medicamente care o țin sub control. O persoană infectată poate avea o speranță de viață, în lipsa tratamentului, de circa 11 ani, pe când cea care urmează cu strictețe tratamentul nu mai poate transmite virusul și are șansa la o viață lungă. Folosirea protecției în timpul actului sexual, dar și programele speciale pentru consumatorii de droguri se bucură de succes în scăderea ratei de îmbolnăvire în jurul lumii.

Bolile infecțioase sunt cauza multor decese încă din cele mai vechi timpuri, iar știința mai are de făcut pași importanți pentru eradicarea celor mai grave afecțiuni. Până atunci, conștientizarea, prevenirea și eliminarea stigmei sunt armele cele mai importante în combaterea ritmului accelerat de îmbolnăvire.

Sursa foto: pexels.com

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Bolile infecțioase – care sunt cele mai periculoase și cum afectează populația