Cu ce se ocupa cardiologia si unde poti trata cu succes afectiunile cardiovasculare?
Ramura medicala responsabila cu preventia, diagnosticarea si vindecarea afectiunilor inimii si ale aparatului circulator este cardiologia.
Ramura medicala responsabila cu preventia, diagnosticarea si vindecarea afectiunilor inimii si ale aparatului circulator este cardiologia. Printre aceste afectiuni se numara defectele cardiace congenitale, boala coronariana/cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, bolile cardiace valvulare si tulburarile de ritm cardiac. Medicii care s-au specializat pe aceasta ramura poarta denumirea de cardiologi.
Desi sistemul cardiovascular este de regula corelat cu sangele, cardiologia vizeaza intr-o mica proportie afectiunile sangvine. Este vorba despre cele ce tin de functia cardiaca si tulburarile de coagulare.
Ce trateaza un medic cardiolog?
Dincolo de tratarea afectiunilor, medicii cardiologi sunt insarcinati si cu restabilirea starii de sanatate a pacientilor care s-au confruntat cu o boala a inimii. Cele mai intalnite afectiuni sunt:
• atacul de cord, congenital sau dobandit;
• CHD este o boala coronara, cauzata de regula de constrictiile sau ocluziunile arterelor coronare;
• atacurile anginoase se manifesta prin durere in zona inimii, provocata de o insuficienta alimentare cu sange;
• cardita (endocardita, pericardita etc.) care inseamna inflamatia diverselor regiuni ale inimii. Cauzele pot varia, insa efectele constau in deterioarea muschiului inimii si a vaselor de sange;
• insuficienta cardiaca;
• bradicardie, atunci cand inima bate mai incet decat normal sau tahicardie, cand ritmul cardiac este accelerat;
• boala hipertensiva, ce se caracterizeaza prin tensiune arteriala crescuta, care tulbura normala functionare a inimii;
• tromboza sau tromboflebita ce pot duce la blocarea vaselor de sange;
• atac de cord si stare de preinfarct;
• anevrism de aorta, ce inseamna dilatarea permanenta a unei artere sau a unui segment aortic.
Simptomele asociate cu afectiunile cardiovasculare
Printre simptomele pe care le acuza persoanele cu afectiuni cardiovasculare se numara: respiratie greoaie, durere in piept, palpitatii, senzatie de ameteala si slabiciune, greata, transpiratie, oboseala, picioare umflate, crestere brusca in greutate, tuse, tenta albastruie a unghiilor sau a buzelor, lesin etc.
In cazul in care va regasiti printre simptomele si afectiunile enumerate mai sus va sugeram sa consultati un medic cardiolog. O recomandare in acest sens este Alma Clinic, clinica cu doua puncte de lucru, in Suceava si in Falticeni, care include in lista sa de servicii si specialitatea de cardiologie. Un consult efectuat la timp te poate ajuta sa reduci riscul unor complicatii serioase.
In vederea stabilirii unui diagnostic corect si a evaluarii precise a stadiului de boala, cabinetul de cardiologie Suceava din cadrul clinicii mentionate este echipat cu aparatura de ultima ora. Este vorba despre:
• Ecocardiograful Vivid S6 de la General Electric permite realizarea unor imagini ale inimii utilizand undele sonore. Cu ajutorul functiei Doppler, se poate afla modul in care circula sangele prin inima.
• Sistemele Holter sau de tip TA asigura efectuarea unui electrocardiograme pe o durata de 24 sau 72 de ore. Pacientului ii este atasat pe suprafata pieptului un aparat care evalueaza activitatea electrica a inimii sau a tensiunii arteriale.
• ECG cu modul de test de efort tip CARDIAX – este o investigatie realizata in timp ce pacientul pedalaza usor pe o bicicleta. Aceasta arata daca inima primeste o cantitate suficienta de sange pe durata efortului si poate dezvalui existenta unei obstructii la nivelul unei artere coronare.
In completarea dotarilor clinicii vine experienta specialistilor in cardiologie, ce si-au castigat renumele prin profesionalismul si dedicarea cu care trateaza fiecare caz in parte. In aceste conditii, se poate evalua cu precizie functia cardiaca a pacientilor si identifica la timp prezenta unei boli cardiovasculare.
In cadrul paginii Almaclinic.ro gasesc cei interesati toate detaliile necesare pentru programarea unui consult de specialitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰