Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum previi bolile cardiovasculare? 11 sfaturi de care să ții cont

Bolile cardiovasculare includ o varietate de afecțiuni la nivelul inimii și circulației sangvine, cum ar fi hipertensiunea arterială, aritmii (tahicardie, bradicardie, fibrilație), probleme ale vaselor de sânge, malformații congenitale ale inimii.

de Redactia Observator

la 27.08.2019 , 10:54

Prevenirea bolilor vasculare Cum previi bolile cardiovasculare - Pixabay

Bolile cardiovasculare includ o varietate de afecțiuni la nivelul inimii și circulației sangvine, cum ar fi hipertensiunea arterială, aritmii (tahicardie, bradicardie, fibrilație), probleme ale vaselor de sânge, malformații congenitale ale inimii.

Toate acestea sunt precursoarele unor afecțiuni mai grave ce pot apărea în faza finală: infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral. Însă bolile cardiovasculare pot fi prevenite cu ajutorul unui stil de viață sănătos. Să vedem ce trebuie să faci ca să te ferești de ele!

Cauzele bolilor cardiovasculare

Articolul continuă după reclamă

Cauzele acestor boli variază de la o afecțiune la alta.

Bolile ce apar la nivelul inimii au de cele mai multe ori ca sursă probleme ale vaselor de sânge. Ateroscleroza reprezintă una dintre aceste probleme. Aceasta apare în urma formării plăcilor de aterom, prin acumularea de grăsimi pe pereții vaselor. Circulația este îngreunată din cauza blocajelor cauzate de acestea. Astfel, apare angina pectorală și boala coronariană cu risc ridicat de infarct miocardic.

Altă afecțiune a vaselor de sânge este pierderea elasticității pereților acestora, odată cu înaintarea în vârstă. În combinație cu hipertensiunea, vasele nu se mai extind și se rup. Astfel, are loc un accident vascular cerebral hemoragic.

Aritmiile au ca și cauze principale fumatul, consumul de alcool, droguri sau cafea în exces, diabet, boala coronariană, unele medicamente sau suplimente nutritive, hipertensiunea arterială, boli congenitale ale inimii, stresul excesiv.

Hipertensiunea arterială are printre cauze sedentarismul, consumul excesiv de sare, alcool, cafea, obezitatea, vârsta înaintată, diabetul.

Bolile de la acest nivel pot avea, însă, și cauze genetice.

Simptomele bolilor cardiovasculare

Atunci când o persoană suferă de o boală cardiovasculară, pot apărea:

  • Dureri la nivelul pieptului, gâtului și brațelor

  • Amorțeli ale membrelor

  • Stare de oboseală generală ce se accentuează la efectuarea de efort fizic

  • Respirație îngreunată

  • Senzație de slăbiciune

  • Transpirație excesivă

  • Bătăi neregulate ale inimii

  • Palpitații

  • Tuse

  • Câștig în greutate 

Dacă recunoști mai multe dintre aceste simptome, nu ezita să faci un control de rutină la secția de cardiologie la Arcadia Medical.

Sfaturi utile

Iată 11 sfaturi care te vor ajuta să previi apariția bolilor cardiovasculare:

  1. Verifică-ți regulat tensiunea arterială, mai ales odată ce ai depășit vârsta de 30 de ani. În mod normal, tensiunea trebuie să fie aproximativ aceeași de fiecare dată când o măsori și să fie cuprinsă între 120/80 mmHg și 90/60 mmHg. Pot apărea fluctuații în funcție de ce alimente și băuturi consumi sau de ce efort fizic realizezi. Dacă la un moment dat apar creșteri ale acesteia în condiții obișnuite, poți gestiona rapid situația cu o vizită la medic sau prin schimbarea stilului de viață.

  2. Limitează consumul de alcool! Acesta crește tensiunea arterială. Alcoolul nu trebuie consumat zilnic.

  3. Renunță la fumat! Tutunul este responsabil pentru hipertensiune. 

  4. Fă sport! Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și funcționării inimii, dar și la reducerea colesterolului. Întreabă medicul cât efort fizic poți face pe zi. În general, când apare senzația de oboseală excesivă și dificultate în respirație, trebuie să te oprești sau să iei o pauză. 

  5. Ține sub control nivelul de colesterol și trigliceride din sânge! Poți efectua analize periodice pentru a le verifica. Scăderea acestora este posibilă, dacă reduci consumul de carne roșie, prăjeli, fast-food, grăsimi de origine animală (excepție face peștele), ouă. Consumă mai multe uleiuri vegetale nepreparate termic (de măsline, de in, de floarea-soarelui), oleaginoase (nuci, migdale, caju) și fibre alimentare (tărâțe, semințe, fructe și legume în stare crudă).

  6. Limitează consumul de sare! Aceasta nu trebuie să depășească 5 g pe zi.

  7. Limitează consumul de zahăr. Dulciurile trebuie reduse semnificativ din dietă. Nivelul ridicat de glucoză din organism duce la depunerea acesteia sub formă de grăsimi și, implicit, la obezitate și diabet.

  8. Încearcă să-ți controlezi stresul! Acesta crește tensiunea arterială și poate declanșa diabetul zaharat. Găsește un hobby sau o activitate care te face să te simți bine și să te relaxezi.

  9. Ține sub control diabetul zaharat dacă suferi de această afecțiune. Dacă nu ai această boală, verifică-ți regulat glicemia și păstrează un stil de viață sănătos.

  10.  Controlează-ți greutatea! Obezitatea este strâns legată de hipertensiunea arterială, de diabet, colesterol crescut și boli ale vaselor de sânge.

  11.  Dormi suficient! Adulții au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Odihna deficitară poate dezvolta atât stres, cât și hipertensiune, diabet și obezitate.

Așadar, bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și analize de rutină.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Cum previi bolile cardiovasculare? 11 sfaturi de care să ții cont