Cum să îți ferești copilul de răceli
Febra, durerile de cap, tusea, nasul înfundat sunt simptomele extrem de neplăcute ale răcelii și gripei.
- Evită pe cât posibil aglomerația.
- Respectă regulile de igienă.
Febra, durerile de cap, tusea, nasul înfundat sunt simptomele extrem de neplăcute ale răcelii și gripei.
Știi deja că este mai bine să previi, decât să tratezi, așa că poți pune în practică sfaturile din articol.
Cele trei sfaturi de aur ale medicilor
-
Evită pe cât posibil aglomerația - știm că e greu de pus în practică și că nu îți poți ține copilul într-o bulă, dar încearcă să rărești vizitele la mall, mersul cu metroul sau cu autobuzul la orele de vârf și alte zone aglomerate, în care sunt șanse mult mai mari ca cel mic să intre în contact cu o persoană răcită sau gripată.
-
Respectă regulile de igienă - spălatul pe mâini cu apă și săpun este extrem de important în această perioadă. Insistă asupra unghiilor și a spațiilor dintre degete, după fiecare ieșire în parc sau în oraș. De asemenea, copilului nu trebuie să-i lipsească batista sau șervețelele de unică folosință și trebuie învățat să nu ducă mâna la gură, nas sau ochi, după ce a intrat în contact cu o persoană răcită.
-
Asigură-i confortul termic - alege-i copilului haine călduroase și încearcă să îl îmbraci în straturi, astfel încât să poată renunța la jachetă sau bluză, în cazul în care i se face prea cald. Temperaturile sunt schimbătoare în această perioadă. Atenție și la condițiile de-acasă. Temperatura optimă trebuie să fie cuprinsă între 22 și 24 de grade Celsius. Și nivelul umidității este foarte important, iar folosirea unui umidificator, indiferent de vârsta copilului, este recomandată de specialiști.
Ce alimente să îi dai celui mic
În această perioadă, alimentația va fi esențială pentru a preveni răcelile. Supa de pui și carnea de vită sunt recomandate de specialiști, deoarece conțin proteine și vitamine ce întăresc sistemul imunitar. De asemenea, cartofii dulci n-ar trebui să lipsească. Aceștia sunt de 19 ori mai bogați în vitamina A decât cei albi, au de cinci ori mai mult acid folic și de două ori mai multă vitamina C. Laptele și ceaiurile sunt de asemenea extrem de eficiente în sezonul răcelilor.
La capitolul fructe, îi poți introduce copilului merișoarele și curmalele. Acestea sunt bogate în antioxidanți, dar și în vitaminele C, B1, B2, B3 și B5. Datorită conţinutului mare de nutrienţi, vor da energie organismului şi îl vor feri pe cel mic de boli grave.
Ce faci la primele semne de răceală
Dacă vei acționa rapid, simptomele nu se vor agrava. Este bine ca la primele semne de răceală, să-ți retragi copilul din colectivitate. Să nu-l mai duci la creșă, grădiniță sau la școală. Cere-le și celorlalți părinți să procedeze la fel, atunci când copilul lor are febră, tușește sau are nasul înfundat.
Mergi la doctor cu cel mic, înainte de a-i da medicamente. Urmează sfaturile pediatrului în privința tratamentului. O simplă răceală nu se va trata niciodată cu antibiotice. Pune în practică recomandările alimentare prezentate în articol. Supele calde, ceaiurile și fructele bogate în vitamine îl vor ajuta pe cel mic să își revină mai repede. Acestea sunt recomandările noastre. Sperăm să îți fie de folos și să vă ajute să treceți cu bine peste sezonul răcelilor.
Sursa foto: pixabay.com.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰