De astăzi, indicatorul privind cazurile de Covid se calculează după noi reguli
Începând de vineri, indicatorul privind cazurile de Covid se calculează după noi reguli, fiind incluse și focarele. Ministrul Sănătăţii spune că noua modalitate de calcul este în acord cu standardele internaţionale.
Anunţul privins schimbarea modalităţii de calcul a indicatorului privind infecţiile cu SARS-CoV-2 a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Astfel, în calcul vor fi incluse şi focarele.
"Conform Hotărârii de Guvern, astăzi trebuia să fie ultima zi în care focarele nu erau incluse. De mâine, cu siguranţă, vedem indicatorul calculat după noile reguli care, de altfel, corespund standardelor internaţionale.
Nu este este nicio altă ţară care să calculeze altfel aceşti indicatori decât a stabilit Hotărârea de Guvern de acum două săptămâni", a explicat, joi, Vlad Voiculescu, la Parlament.
Potrivit ministrului, noua modalitate de calcul este în acord cu standardele internaţionale.
"Regulile rămân exact aceleaşi, indicatorul se calculează un pic diferit. Repet, în acord cu toate standardele internaţionale", a mai spus Voiculescu.
Traian Berbeceanu: Capitala nu este afectată
Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, spunea că, odată cu aplicarea acestei noi metode de calcul, orașele mari, cum este Capitala, sunt prea puțin afectate.
„Fără aceste focare incidența ar fi fost (în București – n.r. ) de 2,40 fără focare astăzi (joi – n.r.). Cu focare este 2,42, așadar o diferență de doar 0,02 la mie.
În mai mare măsură, aritmetic, vor fi afectate de modul acesta de calcul localitățile mici, unde există, de exemplu, un centru rezidențial și evident acolo dacă apar 50 – 60 de cazuri pozitive se poate dubla numărul de cazuri pozitive din localitatea respectivă și indicele să crească foarte mult.
Pentru municipiul București, această nouă modalitate de calcul spun că nu afectează”, a spus prefectul Traian Berbeceanu la Antena 3.
România, la un an de la depistarea primului caz de COVID-19
În 26 februarie 2020, ministrul Sănătății de atunci, Victor Costache, împreună cu secretarii de stat Nelu Tătaru și Raed Arafat, anunțau diagnosticarea primului român cu COVID-19.
Era vorba de un tânăr de 25 de ani, din Prigoria, județul Gorj, caz contact cu „pacientul zero”, un italian care venise în interes de afaceri în România.
Sergiu a transmis, la 14 zile de la internare, că se simte bine, și a avut doar „o răceală”. La externare a spus că nu crede că are COVID-19 și că a fost tratat cu „ciorbică”.
În prezent, potrivit celui mai recent bilanț. în România sunt aproape 800.000 de oameni care au trecut prin boală, peste 733.000 au fost declarați vindecați, iar 20.167 au decedat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰