Antena Meniu Search
x

Care sunt diferențele între un neurolog și un neurochirurg

Medicina este alcătuită din multe specialități medicale și subspecialități, așa că nu este ușor pentru publicul larg să determine diferențele dintre medicii care tratează diferitele boli.

de Redactia Observator

la 16.09.2020, 13:26

Care sunt diferențele între un neurolog și un neurochirurg - Pixabay

Dacă, de exemplu, dorești să ți se stabilească un diagnostic clar pentru o boală ori afecțiune, este foarte important să înțelegi înainte de toate la ce tip de medic specialist să mergi și în ce moment al zilei. Astăzi ne îndreptăm atenția în direcția termenilor „medic neurolog” și „medic neurochirurg”, întrucât nu trebuie să se producă confuzie între aceștia.

Ce au în comun medicul neurolog și medicul neurochirurg

Sistemul nervos este alcătuit din sistem nervos central (creier si măduva spinării) și sistem nervos periferic (plexuri nervoase, radacini, nervi periferici, jonctiune neuromusculara și muschi). În esență, un medic neurolog și un medic neurochirurg tratează pacienții care suferă de boli neurologice care presupun afectare a creierului, măduvei spinării, nervilor sau muschilor, cu toate structurile adiacente. Printre aceste structuri se află cutia craniană, coloana vertebrală, vasele de sânge și acele membrane care creează un strat ca o „căptușeală” ce învelește creierul și măduva spinării.

Plecând de la ideea că atât medicul neurolog, cât și medicul neurochirurg tratează persoanele care au boli sau patologii care afectează sistemul nervos, diferența esențială pe care trebuie să o ai în vedere este că medicii neurochirurgi sunt cei care trateaza patologia care se poate trata prin proceduri sau intervențiile chirurgicale, pe când medicii neurologi nu efectueaza interventii chirurgicale si trateaza o alta arie a patologiei neurologice.

În general, pacientul va merge mai întâi la cabinetul unui medic neurolog, care va evalua simptomele acele persoane și va decide apoi asupra unui plan de tratament, în funcție de diagnosticul pe care îl stabilește. În cazul în care medicul neurolog este de părere că acel pacient necesită o intervenție chirurgicală, el îi va recomanda pacientului să meargă la cabinetul unui medic neurochirurg, așa cum sunt cabinetele de la clinica de neurochirurgie Neurohope.

Diferențe în profesie

Neurologul

Medicul neurolog tratează bolile sistemului nervos central si periferic, însă medicul neurolog nu efectuează proceduri chirurgicale. Medicul neurolog este responsabil de o arie vasta si diversa a patologiei: boli cerebrovasculare, boli neurodegenerative (precum demente, ataxii), tulburari de miscare (precum boala Parkinson, coreea Huntington), boli inflamatorii ale sistemului nervos central (precum scleroza multiplă), patologie de sistem nervos periferic (precum neuropatii), epilepsie, sindroame cefalalgice, tulburări de somn, etc. Acestea sunt doar câteva exemple, pentru că paleta patologiilor pe care le poate trata neurologul este extrem de vastă.

Medicii neurologi sunt acei experți care evaluează starea pacienților și care pun un diagnostic. În multe situații, acești specialiști continuă să trateze pacienții cu anumite clase de medicamente, precum și cu alte tratamente non-chirurgicale, după ce s-a stabilit diagnosticul de certitudine. Însă atunci când un pacient necesită o intervenție chirurgicală, iar, de exemplu, tratamentul medicamentos nu mai dă rezultate în cazul lui, medicul neurolog va recomanda pacientului vizita la medicul neurochirurg. Desigur, în funcție de nevoi, mulți pacienți fac echipă atât cu medicul neurolog, cât și cu medicul neurochirurg, pentru a ține boala sub control.

Neurochirurgul

Medicii neurologi nu efectueaza insa interventii chirurgicale. Anumite probleme neurologice pe care le au pacienții trebuie să fie corectate pe cale chirurgicală. Medicii neurochirurgi sunt considerați a fi specialiști în domeniul neurologiei și, după cum sugerează și denumirea acestei ramuri, ei sunt cei la care se apelează în cazul pacienților care necesită tratament chirurgical pentru patologii ce vizeaza creierul, maduva spinarii si coloana vertebrala. Medicul neurochirurg trateaza boli cerebrovasculare (anevrisme cerebrale, accidente vasculare cerebrale hemoragice/ischemice cand au indicatie de chirurgie, hematoame subdurale), patologie tumorala (tumori cerebrale/medulare), patologie vertebrala (hernii de disc, stenoze de canal vertebral, fracturi vertebrale), precum si conflicte vasculonervoase (hemispasm facial, nevralgie trigeminala).

Dacă ai întrebări legate de simptomele persistente pe care le ai, cel mai bine ar fi să discuți cu medicul tău. Nu le lăsa să treacă de la sine, pentru că este posibil să ascundă o problemă mai mare. Medicul tău de familie îți poate da bilet de trimitere către un medic neurolog sau un medic neurochirurg, pentru ca acesta să stabilească un diagnostic de certitudine.

Referințe bibliografice:

Eske, Jamie. What Is a Neurologist? What They Treat, Procedures, and More. 17 Oct. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/326717. Medically reviewed by Nancy Hammond, M.D. Accesat la 15 august 2020.

Difference Between a Neurosurgeon and Neurologist. 31 July 2020, www.thecenteroregon.com/medical-blog/neurologists-vs-neurosurgeons/. Accesat la 15 august 2020.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Care sunt diferențele între un neurolog și un neurochirurg