Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Durerea fără cauză: când te doare corpul, dar nu ştii ce ai. Afecţiunea poate fi greu de diagnosticat

Atunci când te doare corpul, dar nu ştii de la ce şi nici nu te ştii bolnav, ar putea fi vorba de fibromialgie. Este o afecţiune cronică, manifestată prin durere la nivelul muşchilor şi ţesuturilor moi. Este greu de diagnosticat şi nici nu există un tratament specific, însă sunt mai multe metode care fac durerile să dispară.

de Redactia Observator

la 31.01.2024 , 09:39

Ne-am obişnuit ca medicina să fie un domeniu clar, iar diagnosticarea să se facă pe baza unor parametri clari şi determinabili. Însă există boli, cum este fibromialgia, care sunt greu de depistat tocmai pentru că simptomele ei imita alte afectiuni şi nu exista teste de certitudine care să o confirme. Cu toate acestea, boala există şi afectează din ce în ce mai mulţi oameni.

Fibromialgia, durerea fără cauză

80 la sută din pacienţii cu fibromialgie sunt femei, cu toate acestea, boala durerilor generalizate afectează ambele sexe. Deşi simptomul principal sunt durerile musculo-scheletale, fibromialgia vine la pachet şi cu alte simptome.

Vezi și

"Este o patologie, se manifestă prin durere cronică care se manifestă mai mult de trei luni, apare mai des la femei decât la bărbaţi şi apare între 20 şi 50 de ani. Toate investigaţiile - şi mă refer la analize şi imagistice - sunt între limite normale", spune Mutasem Maher, medic ortoped. 

Specialiştii cred că stimularea nervoasă repetată determină o modificare a modului în care creierul percepe durerea, însă o cauză clară nu a fost stabilită. "Cauza este necunoscută, dar se declanşează uneori după un stres psihologic puternic, de exemplu după o intervenţie chirurgicală complexă care a avut nevoie de o perioadă lungă de recuperare", adaugă Mutasem Maher, medic ortoped. 

Fibromialgia se asociază aşadar cu anumiţi factori determinanţi. Pe lângă evenimentele traumatice, o intervenţie chirurgicală majoră, infectiile generalizate sau cunoscutul... stres... pot determina apariţia bolii. Deşi nu vorbim despre o condiţionare exclusivă, un rol important în aparitia fibromialgiei îl are componenta genetica. Alţi factori de risc importanţi sunt poliartrita reumatoida şi lupusul care pot duce la apariţia ei sau pot agrava afecţiunea deja existentă. 

"Tratamentul priveşte mai multe aspecte, medicamente antiinflamatoare şi antialgice, uneori antidepresive. Se recomandă înot, yoga", recomandă Mutasem Maher, medic ortoped. Pentru că pacientul se prezintă cu analize în limite normale, tratamentul vizează ameliorarea simptomelor şi schimbarea stilului de viaţă. 

Fibromialgia vine cu o stare de rău, dureri, lipsă de somn, dar fără analize modificate. Tocmai de aceea este dificil de tratat într-un mod convenţional. Abordarea în cazul acestei boli va fi aşadar alopată - unde medicul va recomanda o serie de medicamentele simptomatice - dar va presupune şi terapii asociate. Pentru că nu există un tratament ţintit, schema terapeutica se personalizează împreună cu medicul de familie sau specialist. 

Pot fi recomandate analgezice, dar şi medicamente antidepresive sau pentru epilepsie. Acestea pot ajuta la ameliorarea durerii şi oboselii asociate bolii. Asta nu înseamnă că fibromialgia este o problemă de sănătate mintală. Printre terapiiile asociate eficiente se numără fizioterapia, psihoterapia şi masajul terapeutic.

În cele mai multe cazuri, rezultate bune au şi practicarea moderată a sportului, yoga sau acupunctura. Începeti cu o pereche foarte comodă de adidaşi, o costumaţie simplă de sport şi câte 45-60 de minute de mers alert, grăbit, în parc, în fiecare zi. Ce ajută mult sunt şi exerciţiile de întindere, dar şi de rezistenţă, cum ar fi sala de forţă; mai simplu formulat, e mai bine să te doară muşchii la sport decât să te doară mereu, fără sport.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Durerea fără cauză: când te doare corpul, dar nu ştii ce ai. Afecţiunea poate fi greu de diagnosticat