Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mănâncă sănătos, trăiește sănătos!

Un stil de viață sănătos începe de obicei încă din copilărie, atunci când se formează gusturile și se deprind obiceiurile văzute în familie sau în anturaj.

de Redactia Observator

la 07.12.2018 , 15:56

Un stil de viață sănătos începe de obicei încă din copilărie, atunci când se formează gusturile și se deprind obiceiurile văzute în familie sau în anturaj. Cât de mult îți plac sportul și mișcarea, ce și cum alegi să mănânci, câtă importanță acorzi sănătății – toate acestea țin foarte mult și de cei din jurul tău, care te pot face să alegi involuntar anumite tipare.

Ce poți face astfel încât copilul tău să se dezvolte corespunzător și să ajungă un adult sănătos? Descoperă câteva sfaturi care cu siguranță îți vor fi de ajutor.

Micul dejun este esențial

Articolul continuă după reclamă

Prin urmare, nu sări niciodată peste masa de dimineață. Îi va oferi celui mic energie pentru întreaga zi și va reprezenta un punct de plecare pentru o alimentație sănătoasă și atunci când crește. Micul dejun nu trebuie să fie foarte încărcat – poți pregăti un ceai sau o cană de lapte cald, iaurt degresat cu cereale integrale, o felie-două de pâine, legume, carne slabă, brânză și eventual un ou fiert. Dacă ai timp, adaugă și un pahar de suc proaspăt de fructe și legume, pe care să îl pregătești chiar tu. Un storcător de fructe Myria îți oferă calitate la preț convenabil, iar dacă nu ai deja unul poți profita de ofertele de Sărbători pentru a-ți face cadou un astfel de aparat.

Ai grijă la pachețelul de prânz

Cei mai mulți copii din România sunt obișnuiți cu clasicele sandvișuri, care se mănâncă rapid în pauză. Nu-i împacheta celui mic în fiecare zi sandviș, nu doar din cauza lipsei de varietate, ci și fiindcă o masă de prânz bazată pe pâine, cașcaval și mezeluri nu este cea mai sănătoasă alegere. Pune-i în caserole cât mai ușor de transportat și manevrat mâncare gătită – orez, legume la grătar, carne albă sau roșie, somon sau piure de broccoli. Nu uita să adaugi și una sau mai multe gustări, însă nu dulciuri: mai bine îi dai iaurt sau fructe, care sunt mult mai sănătoase. Există multe școli în care se servește la prânz un meniu special pentru cei mici, asigurat de o companie de catering. Acestea se străduiesc să ofere mâncăruri variate și sănătoase, mai ales că în ultimii ani accentul pus pe alimentația sănătoasă a crescut, iar multe organizații aleg chiar să vină în școli și să discute cu copiii despre ce și cum ar trebui să mănânce.

Nu uita de importanța hidratării – consumul de apă este vital nu doar pentru adulți, ci și pentru cei mici. Învață-ți copilul să bea zilnic apă, ceaiuri de fructe și eventual suc natural. Pe primul loc trebuie să fie apa, aceasta oferind organismului energia necesară pentru ca micuțul tău să fie în formă maximă. Evită băuturile care îl pot agita – ceaiul verde sau negru, ciocolata caldă, sucurile acidulate, ce conțin foarte mult zahăr.

Evită dulciurile și mâncarea de tip junk food – deși sunt gustoase și cu siguranță copilul le va aprecia, acestea au un efect negativ asupra organismului, iar pe termen lung pot duce la dependență, obezitate și multe alte probleme de sănătate. Nu îi interzice total prăjiturile și ciocolata, însă nu îi da de înțeles că acestea sunt recompense sau alimente pe care ar trebui să le primească în fiecare zi. Oferă-i în schimb fructe – sunt gustoase și pline de vitamine.

Pregătește-i mâncarea cât mai creativ și implică-l în proces – este important ca mâncarea din farfurie să aibă un aspect vesel și interesant, care să îl facă pe micuț să mănânce cu poftă și să nu refuze ceea ce i-ai gătit. Poți varia cu fructele și legumele, din care ai posibilitatea să creezi tot felul de modele ce-l vor distra pe copil și îl vor atrage spre farfurie. Este foarte bine să pregătiți mâncarea împreună, fiindcă activitatea îi va stârni interesul și îl va face ulterior să se înfrupte cu plăcere din bunătățile la care a contribuit.

Păstrează o structură fixă a orelor de masă – de asemenea, obișnuiește-l să mănânce seara înainte de ora 20, astfel încât să nu meargă la somn cu burtica plină și să doarmă agitat. O rutină a alimentației îl va obișnui ca și pe viitor, ca adult, să respecte principalele mese ale zilei.

Tot mai multe companii din România se implică activ în educarea populației asupra importanței pe care o are alimentația sănătoasă. Prin workshopuri, emisiuni și chiar cursuri și activități culinare ținute în școli, se dorește ca părinții să înțeleagă și să aplice regulile simple prin care micuții lor pot crește puternici și sănătoși. Bineînțeles, această implicare trebuie să crească gradual și să vină din ambele părți, atât cea a statului, ONG-urilor și companiilor private, cât și a părinților și copiilor, care să își dorească să primească și să aplice informațiile necesare unui stil de viață sănătos. Altex România se alătură acestui demers, susținând astfel de proiecte și oferind clienților săi produse prin care sănătatea este la îndemâna tuturor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Mănâncă sănătos, trăiește sănătos!