Retenția de apă: care sunt cauzele și cum o combați?
Încercările tale de a slăbi ori de a reduce celulita nu par să dea roade? Ai mâinile, picioarele și abdomenul umflate? Retenția de apă ar putea să fie inamicul tău. Această problemă nu îți produce doar schimbări la nivel corporal, ci îți provoacă și un disconfort general.
Deși retenția de apă este un fenomen firesc înainte de menstruație ori pe perioada sarcinii, totuși această manifestare poate indica și o afecțiune renală ori o insuficiență cardiacă.
Citește care sunt principalele semne că suferi de retenție de apă, care sunt cauzele și cum poți combate această condiție prin alimentație și alte remedii.
Semnele care îți indică că ai retenție de apă
Umflarea mâinilor și a picioarelor este cel mai frecvent semn care îți indică faptul că ai retenție de apă în organism, însă nu este singurul simptom. Te mai poți confrunta și cu următoarele:
-
creștere în greutate;
-
dureri de cap;
-
stare de moleșeală;
-
balonare;
-
umflarea articulațiilor;
-
piele lipsită de fermitate.
Retenția de apă – principalele cauze
Înainte de a apela la un remediu pentru eliminarea apei din organism, trebuie să cunoști cauzele surplusului din țesuturi. Stilul de viață sendentar și un regim alimentar dezechilibrat sunt principalii vinovați de cele mai multe ori, așa că de aici ar trebui să pornească și soluțiile tale.
- excesul de sare: Citește cu atenție ambalajul produselor pe care le consumi și renunță la cele care ți-ar putea afecta sănătatea. Secretul este să echilibrezi nivelul de sodiu din alimentație, astfel că este recomandat să consumi alimente bogate în potasiu, așa cum sunt bananele și spanacul.
- sedentarismul: Lipsa exercițiului fizic realizat în mod regulat se observă asupra corpului. Dacă nu ești adepta exercițiilor fizice, măcar masează în fiecare zi zonele cu probleme. Este suficient să aplici uleiuri vegetale ori crema hidratantă obișnuită și să masezi corpul timp de 10 – 15 minute, efectuând mișcări circulare.
- dezechilibrul hormonal: Dacă te confrunți cu retenție de apă în perioada menstruației, este normal și excesul de lichid se va elimina treptat. În schimb, dacă te confrunți des cu această condiție, ia legătură cu un medic specialist fiindcă poate fi vorba de un dezechilibru hormonal pe care nu trebuie să îl treci cu vederea.
- insuficiența renală: Atunci când rinichii nu funcționează la parametri normali, nu reușesc să elimine excesul de lichide din organism.
- medicamentele: Anumite tipuri de pastile au ca efect secundar retenția de apă – cele care reglează tensiunea arterială, antidepresivele, anticoncepționalele, corticosteroizii. Acestea pot produce dezechilibre hormonale, astfel că duc și la apariția edemelor.
- insuficiența cardiacă: Dacă inima nu are puterea să pompeze bine sânge în întregul organism, pot să apară umflături la nivelul abdomenului și al membrelor inferioare. Starea de moleșeală, amețeala și respirația superficială sunt alte semne care însoțesc insuficiența cardiacă.
Soluții pentru eliminarea apei din organism
Ai la dispoziție o serie de soluții pentru eliminarea apei din organism, însă este important să nu te abați de la plan. Pentru început, consultația unui specialist te poate ajuta să descoperi care este cauza exactă a retenției de apă cu care te confrunți.
Administrează un tratament cu efecte diuretice, așa cum este suplimentul alimentar Apuretin Slim. Acesta ajută la menținerea greutății corporale în limite normale, favorizează eliminarea apei din organism și accelerează metabolismul. Secretul acestui produs stă în combinația unică de ingrediente cu acțiune activă. Afinele conțin antioxidanți naturali care protejează celulele, oțetul de mere arde grăsimile, extractul de portocală amară intesifică metabolismul și extractul de urzică combate retenția de apă.
Aruncă un ochi critic asupra alimentației pe care o ai zi de zi. Este important să renunți la alimentele bogate în sare și grăsimi. De multe ori gustările sunt cele care ne fac cel mai mult rău, așa că ar trebui să eviți biscuiții sărați, chips-urile, alunele și semințele cu sare și altele de acest tip.
Dacă nu ai suficient timp să mergi la sala de fitness ori să alergi în parc, pune accent pe plimbările lejere pe jos. Astfel vei pune circulația în mișcare, te vei menține în formă și vei fi mai energică.
Consumă mai multe lichide pentru a combate retenția de apă. Ceaiurile de plante, așa cum sunt cel de păpădie, urzică și mușețel, te ajută să elimini surplusul de lichide din țesuturi. Nu numai că îți vei subția talia, dar te vei simți și mai ușoară după ce vei învinge această condiție.
Retenția de apă indică faptul că ai anumite disfuncții în organism, însă cu ajutorul unui stil de viață echilibrat poți combate simptomele acestui fenomen.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰