Video Românii, generoși cu copiii din orfelinate în perioada Sărbătorilor. Explicațiile psihologilor: Generează un sentiment foarte profund de recunoștință
De Crăciun, fii mai bun, dar ai grijă să fii şi în restul anului. Românii sunt generoşi, mai mult decât alţi europeni, potrivit unui studiu realizat de o instituţie bancară. Dar nu sunt şi consecvenţi la acest capitol. Mai exact, ne implicăm mai mult doar în perioada sărbătorilor. Apoi, ne facem că nu vedem. Ce generează asta în cazul copiilor din orfeliante de exemplu? O bucurie de moment, urmată de un sentiment intens de abandon.
Cristi are 16 ani. Trăieşte de 4 ani într-un centru de plasament şi aşteaptă cu nerăbdare sărbătorile. Este singura perioadă din an în care se bucură de atenţie şi cadouri ca şi când ar avea familia alături.
"În general, oamenii aduc dulciuri, jucării, sfaturi de viaţă. Ne oferă foarte multe cadouri, dar mie mi-ar plăcea să avem în tot anul. E o bucurie sufletească să vină cineva să îţi dea de la el", a spus Cristi.
La fel a simţit şi Ciprian... În prezent reprezentantul unui ONG care ajută copiii orfani, a fost şi el, cândva, în situaţia lor. "Degeaba îi dăm unui copil de 5 ori mai mult decât în timpul anului pentru că aşa vor toţi, încercăm să explicăpm oamenilor cât de important este să ajutăm în fiecare zi. În timpul anului ne chinuim. Sunăm, ne rugăm încercăm să demonstrăm, să fim cât mai vizibili", a mărturisit Ciprian.
Mai bine de un sfert dintre români spun că vor face donaţii şi anul acesta de Crăciun, exact ca în fiecare an. În timp ce 37% dintre conaţionali au spus că vor face o donaţie către o organizaţie nonguvernamentală, în funcţie de banii care le rămân, după ce îşi fac ei cumpărăturile de sărbători.
- Satul lui Moș Crăciun, invadat de turişti. Localnicii cer reguli mai stricte: "Turismul a scăpat de sub control"
- Cât a ajuns să coste un brad de Crăciun. Deşi comercianţii din pieţe sunt dispuşi să lase la preţ, clienţii...
- Masa de Crăciun, mai scumpă ca în anii trecuţi. Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru preparatele...
Psihologii au o explicaţie pentru tendința de a face cadouri de Crăciun
"Generează un sentiment foarte profund de recunoştinţă care face persoanele să fie mult mai generoase decât în alte perioade ale anului. Pe lângă acest aspect, apare retrospectiva anului, care face multe persoane să fie mulţumite de propria viaţă şi simt nevoia să împartă şi cu celelalte persoane. Este şi o presiune socială. Multe persoane nu au inclinaţia să ofere, dar văd în mediu şi merg spre a dărui", a declarat Cristian Grigore, psiholog.
Doar că aşa cum o floare nu aduce primăvara, cadoul de Crăciun nu îi ajută tot anul pe copii părăsiţi.
"Mă simţeam abandonat. Uitau de noi, ne băgau în seamă doar în decembrie. Eram entuziasmaţi când vedeam atâtea dulciuri, atâta atenţie, dar după Revelion ne dădeam seama că doar atât a fost", a spus Ciprian.
Decembrie nu este însă luna cadourilor doar în centre de plasament. Românii mai fac în această perioadă donaţii şi la biserică sau la ONG-uri, dar şi la familiile nevoiaşe pe care le cunosc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰