Şapte analize şi controale medicale pe care ar trebui să şi le facă toate femeile
Majoritatea dintre noi suntem conştiente de importanţa unui consult anual la medicul ginecolog sau la stomatolog. Totuşi, de aici până la a ne crea o adevărată rutină în acest sens este o distanţă considerabilă.
Majoritatea dintre noi suntem conştiente de importanţa unui consult anual la medicul ginecolog sau la stomatolog. Totuşi, de aici până la a ne crea o adevărată rutină în acest sens este o distanţă considerabilă.
Deşi de multe ori avem intenţia de a ne face timp pentru toate analizele şi controalele la care ar trebui să mergem, de puţine ori reuşim să ajungem la toate. Aşadar, pentru a face totul mai clar şi mai uşor pentru tine, ţi-am pregătit o listă cu şapte dintre cele mai importante analize şi controale pe care toate femeile ar trebui să şi le facă pentru a-şi proteja sănătatea.
-
Profilul lipidic
Acest test se face pentru a determina valorile colesterolului şi ale trigliceridelor. Este unul dintre cele mai importante teste pe care trebuie să ţi le faci, deoarece un nivel crescut al lipidelor în organism poate duce, în timp, la creşterea riscului de a dezvolta boli cardiace, dar şi la creşterea riscului de infarct. Dacă ai în familie cazuri de boli cardiace, cu atât mai mult ar trebui să acorzi importanţă acestui test, care se poate efectua la orice laborator analize medicale Bucuresti sau din ţară.
-
Controlul oftalmologic
Chiar dacă ţi se pare că vezi bine şi nu consideri că ai nevoie de ochelari, este esenţial să mergi o dată pe an la un control oftalmologic. Sănătatea ochilor este un factor important în starea noastră de bine generală. Foarte multe femei subestimează importanța acestui control, dar o evaluare anuală este necesară pentru a preveni apariţia sau dezvoltarea unor boli care te pot afecta şi mai mult pe măsură ce înaintezi în vârstă.
-
Controlul aluniţelor
Pentru a preveni cancerul de piele, care are destul de puţine simptome specifice, mergi în fiecare an la un control dermatologic, pentru a-ţi verifica aluniţele. Dacă mergi la acelaşi medic, an de an, acesta îţi poate face o hartă a aluniţelor de pe corp care prezintă probleme şi le poate analiza evoluţia în timp.
-
Controlul tiroidei
Femeile sunt de zece ori mai predispuse să facă hipotiroidism comparativ cu bărbaţii. Analizele de sânge şi cele radiologice sunt printre cele mai comune pentru a detecta cazurile de hipertiroidism sau de hipotiroidism. Pentru a te asigura că tiroida ta funcţionează aşa cum trebuie, mergi anual la un consult la endocrinologie.
-
Control ginecologic
Toate femeile, inclusiv cele care nu mai sunt active sexual, ar trebui să meargă anual la un control ginecologic de rutină care să cuprindă o ecografie intravaginală, un test Babeş Papanicolau şi analizele secreţiilor vaginale. În pofida faptului că trăim în vremuri moderne, multe femei încă se mai jenează să meargă la ginecolog pentru controale de rutină şi, din păcate, ajung la medic atunci când este deja foarte târziu. Nu rata acest control foarte important şi convinge-le pe toate prietenele şi femeile din familia ta să-şi facă timp pentru a ajunge la medic!
-
Ecografia sânilor şi mamografia
Femeile de sub 40 de ani îşi pot verifica starea de sănătate a sânilor printr-o simplă ecografie, care trebuie făcută anual. Pentru femeile de peste 40 de ani, o dată pe an, sau la recomandarea medicului, se face o mamografie. În condiţiile în care cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă cauză a decesului printre femeile de 40 de ani, acest timp de analiză îţi poate salva, la propriu, viaţa.
-
Monitorizarea tensiunii arteriale
Monitorizarea periodică a tensiunii arteriale este o metodă foarte simplă de a te feri de bolile cardiace. Potrivit Asociaţiei Americane de Cardiologie, femeile ar trebui să-şi verifice în mod periodic tensiunea arterială după vârsta de 20 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, este şi mai important să ţii seama de valorile tensiunii arteriale, mai ales că unele probleme se pot corecta destul de uşor printr-o dietă mai săracă în grăsimi sau în sare.
Aşa cum se spune, este întotdeauna mai uşor să previi decât să tratezi şi cu siguranţă este şi mai puţin costisitor. Investeşte în sănătatea ta şi vei avea numai de câştigat !
Sursă foto: Unsplash.com
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰