Video

Sistemul medical resimte presiunea numărului mare de îmbolnăviri cu coronavirus. Medic: O să crească mortalitatea

De Ema Schweninger.
Publicat: 07.11.2020, 23:10.
Actualizat: 07.11.2020, 23:09

România a avut şi astăzi în jur de 10 mii de cazuri noi de coronavirus. 130 de oameni au murit, iar trei dintre ei nu sufereau de alte boli. În Terapie Intensivă ne apropiem de capacitatea maximă, mai sunt cel mult 200 de paturi libere. Presiunea asupra sistemului medical e tot mai mare. Pacienţi din Giurgiu au fost transferaţi la Iaşi cu elicoperul pentru că nu li s-au găsit locuri mai aproape.

În Bucureşti este o altă zi în care nu sunt paturi la terapie intensivă. Patru pacienţi din Giurgiu au fost duşi cu elicopterul la Iaşi şi Roman pentru că în capitală nu sunt locuri

Raed Arafat: Astăzi dimineaţă aveam un nr de locuri în Bucureşti care deja s-au completat. Acum, spre exemplu, transferăm un număr de pacienţi din Bucureşti în alte localităţi, la fel şi în ţară.

Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: Dimineaţa, la prima oră avem 16, 20 persoane în camera de gardă care n-au putut fi plasate în niciun pat. Şi aşteaptă să se elibereze un pat. Majoritatea sunt cu oxigen.

Ema Schweninger, reporter Observator: 9.937 de persoane au foat diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Bucureşti, Cluj şi Sibiu.

Pe măsură ce cresc infectările, şi numărul pacienţilor cu forme grave e mai mare.

Câţi pacienţi are România la ATI

Iar asta se vede în cifre. Dacă la mijlocul lui octombrie erau în terapie intensivă 686 de bolnavi , în următoarele 10 zile s-a ajuns la aproape 800! Pentru ca astăzi să fie peste 1.040 de bolnavi în stare gravă şi critică.

România are acum 3.065 de paturi de ATI. La mijlocul săptămânii, 1.250 dintre ele erau pentru COVID. De ieri, un alt spital din Bucureşti e folosit doar pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. dar nu e de ajuns. La o medie de 10 mii de cazuri pe zi, cum se crează locuri, cum se ocupă.

Radu Ţincu, medic ATI, Spitalul Floreasca: Atunci când ne apropiem de capacitatea maximă a sistemului sanitar, mortalitatea creşte, atât pentru cei cu coronavirus care aşteaptă foarte mult să găsească un loc în terapie intensivă dar şi mortalitatea celorlaţi pacienţi care nu mai au capacitatea să acceseze sistemul de sănătate publică.

Medicii spun că într-o săptămână se vor ocupa toate paturile pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2. Atât pentru cei în stare critică dar şi pentru cei cu forme medii sau grave. Pentru aceştia avem acum în jur de 15 mii de locuri.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Soluţia pe care autorităţile o va avea la îndemână este să scoată alţi pacienţi cu alte comorbidităţi şi vor fi trimişi acasă pur şi simplu.

Bolnavii cronici se plâng că au mai trecut prin asta în starea de urgenţă când consultaţii, investigaţii şi operaţii au fost anulate. Unii dintre ei nu sunt nici acum primiţi în spitale.

Medicii cred că săptămâna viitoare se va depăşi pragul de 10 mii de cazuri nu într-o singură zi, ci în mai multe.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro