Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Telemedicina, viitorul consultațiilor medicale

Telemedicina este numită medicina viitorului. Nu mai este un secret că pandemia care a provocat schimbări în toate domeniile a forţat şi serviciile medicale să adopte digitalizarea.

de Redactia Observator

la 29.07.2020 , 15:32

  • Telemedicina înseamnă accesul rapid şi facil de oriunde la opinia medicului.
  • Practic, pacienţii pot fi consultaţi de specialişti prin telefon, calculator sau tabletă.

La nivel mondial ideea telemedicinii nu este nouă. Şi medicii din România au cochetat cu ideea ani de zile, însă abia acum o pot pune în practică la nivel larg.

Pacienţii obişnuiţi până acum să stea la coadă în faţa cabinetelor, încep şi ei să accepte ajutorul medicilor în sistem virtual.

În doar jumătate de an un virus a forţat o întreagă ţară să facă paşi importanţi către digitalizare, inclusiv în sectorul medical.

Vezi și

Sandra Alexiu, preşedinte Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: Odată cu apariţia pandemiei de pe 16 februarie sunt disponibile şi în România teleconsultaţiile astfel încât pentru a facilita păstrarea pacienţilor cât mai izolaţi să nu vină în contact unii cu alţii şi pentru a proteja felul în care medicii îşi desfăşoara activitea în cabinete

Ana Maria Marian, manager clinică privată: A fost o perioadă foarte interesantă din care cu siguranţă am avut foarte mult de invăţat şi noi ca şi clinică şi medicii care lucrează aici şi în egală măsură şi pacienţii, pentru că au fost foarte multe provocări şi situaţii medicale neaşteptate pe care trebuia să le rezolvăm urgent în condiţiile în care accesul în clinică era restricţionat.

Telemedicina înseamnă accesul rapid şi facil de oriunde la opinia medicului. Practic, pacienţii pot fi consultaţi de specialişti prin telefon, calculator sau tabletă, iar tratamentul poate fi monitorizat în timp real fără a necesita prezenţa fizică în cabinet.

Ana Maria Marian, manager clinică privată: Mai este o parte bună în telemedicină, faptul că atunci când ai consultaţii online sau prin video, cumva medicul încercă să găsească repede soluţia şi să fie eficient. E foarte uşor să poţi să vorbeşti cu un medic rapid telemedicina nu înseamnă neapărat că trebuie că trebuie să îţi faci o programare şi să obţii o consultaţie peste trei zile. De obicei se poate în aceeaşi zi să rezolvi problema.

Doar în București sunt aproximativ o mie de medici de familie în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar fiecare medic are cel puțin 1.500 de pacienți, potrivit datelor oficiale.

Dacă şi o mică parte dintre ei ar fi avut nevoie de o vizită la cabinetul medical în perioada pandemiei, întregul sistem ar fi fost dat peste cap. Unde se mai adaugă şi riscul mare de infectare.

Wargha Enayati, fondator clinici private: Noi credem mult în sistemul de teleconsultaţii care va degreva sistemul medical foarte mult şi va fi un mare ajutor şi pentru pacienţi. Eu cred că creşterea a fost de la 0 la 100 la sută că nu a exista înainte, dar în 10 pana in 20 la suta din consultaţii sunt acum pe online.

Ana Maria Marian, manager clinică privată: Au fost foarte deschişi pacienţii. Spre surprinderea nostră şi persoane mai în vârstă care nu se descurcă neapărat cu tehnologia întotdeauna au găsit un copil sau un nepot care să fie lângă ei şi să îi ajute să gestioneze situaţia.

Specialiştii spun că 70% dintre vizitele medicale pot fi rezolvate prin telemedicină. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Telemedicina, viitorul consultațiilor medicale