Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tot ce trebuie să știi despre ecografia Doppler

Ce este ecografia Doppler? O ecografie Doppler este o investigație imagistică care se realizează cu ajutorul ultrasunetelor. Prin intermediul acestei tehnici se poate investiga și sistemul vascular, arterial și sistemul venos.

de Redactia Observator

la 30.05.2019 , 14:17

- unsplash.com

Ce este ecografia Doppler? O ecografie Doppler este o investigație imagistică care se realizează cu ajutorul ultrasunetelor. Prin intermediul acestei tehnici se poate investiga și sistemul vascular, arterial și sistemul venos. Mai exact, se măsoară direcția, viteza și volumul fluxului sangvin care traversează aceste sisteme. Pe lângă informațiile legate de fluxul vascular, ecografia oferă și informații cu privire la modificările legate de structura pereților vasculari. Acestea pot apărea în urma unor factori sau patologii acute sau cronice, care acționează asupra vaselor sangvine într-un mod negativ.

Ecografia Doppler de artere și vene este o tehnică complet neinvazivă și poate ajuta la depistarea cauzelor unui accident vascular cerebral, trombozelor, depunerilor de colesterol sau disecțiilor de perete vascular. Mai mult decât atât, această ecografie ajută la vizualizarea organelor interne, procedura putând fi utilizată în explorarea chirurgicală, biopsii sau puncții.

Boli pe care le poți depista cu ajutorul ecografiei Doppler

Articolul continuă după reclamă

Ecografia Doppler se poate efectua indiferent de starea de sănătate a pacientului sau vârsta acestuia. Procedura poate ajuta la diagnosticarea corectă în domenii precum: cardiologie, obstetrică – ginecologie, neurologie, endocrinologie sau oftalmologie.

  • Cardiologie

Ecografia vasculară (Doppler) este o metodă specială de ecografie care decelează morfologia și fluxul sangvin la nivelul vaselor, utilizând o sondă specială. Segmentele examinate prin intermediul acestei metode sunt arterele carotide și vertebrale în teritoriul extracranian, arterele sau venele membrelor superioare, arterele sau venele membrelor inferioare.

Metoda se utilizează atât pentru screening-ul de boală vasculară la pacienții asimptomatici, dar care au factor de risc cardiovascular, cu hipertensiune, fumători, cu diabet zaharat tip doi sau antecedente familiale de boli cardiovasculare, dar și la pacienți simptomatici, cu simptome sugestive pentru o boală cardiovasculară.

Medicul specialist poate decide să testeze inima pacientului în vederea identificării patologiei cardiace a acestuia, care poate fi de mai multe tipuri: ateroscleroză, tromboză, arteriopatia diabetică, fistulă artero-venoasă.

  • Obsterică

Ecografia Doppler este recomandată de obicei gravidelor care se află în ultimul trimestru de sarcină. În acea perioadă, bebelușul este suficient de dezvoltat astfel încât rezultatele să fie cât mai relevante și precise. Principalul scop al acestei investigații este să înlăture orice dubiu cu privire la eventualele probleme care pot afecta dezvoltarea armonioasă a fătului. Procedura este extrem de utilă și este recomandată mai ales mămicilor care se confruntă cu:

  • Incompatibilitate Rh;

  • Cantitate redusă de lichid amniotic și încetinirea fluxului sangvin spre bebeluș. Din cauza faptului că acesta nu primește suficient oxigen și nutrienți necesari creșterii optime, se pot dezvolta malformații cardiace și anomalii cerebrale, iar în unele cazuri, deces.

  • Sarcină gemelară sau multiplă (feți care împart aceeași placentă).

  • Neurologie

Dacă pacientul acuză simptome precum amorțeli, senzații neobișnuite la nivelul mâinilor sau picioarelor, dureri musculare, varice, umflarea membrelor inferioare sau superioare asociate cu durere și înroșire, este necesar ca membrele superioare și/sau inferioare să fie investigate pentru a depista cauza afecțiunii și a genera diagnosticul corect.

O altă situație în care ecografia Doppler se utilizează în neurologie este pentru a detecta un anevrism (prin testarea abdomenului) sau pentru a vizualiza micșorarea arterelor care pot genera accidente vasculare cerebrale.

Cum te pregătești de o ecografie Doppler?  

Pacienții nu trebuie să se pregătească special pentru efectuarea unei ecografii Doppler a membrelor superioare sau inferioare. În cazul examinării zonei abdominale, pacienților le este recomandat să adopte un regim de câteva zile, fără lapte, carne și leguminoase, pentru evitarea gazelor intestinale.

În cazul oricărei zone investigate, metoda este nedureroasă, iar pacienții nu sunt supuși niciunui risc. Vasele de sânge sunt vizualizate cu ajutorul ultrasunetelor. Zonele examinate sunt acoperite cu un gel conductor, iar sonda se deplasează la exterior, pe traseul vaselor sangvine. Durata acestei proceduri medicale variază între 15 minute și o oră, în funcție de zona investigată.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Tot ce trebuie să știi despre ecografia Doppler