Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tu cât de multe știi despre sistemul imunitar?

Oamenii ca să trăiască, ca să funcționeze în parametrii normali, au nevoie de un sistem imunitar bine pus la punct.

de Redactia Observator

la 11.03.2020 , 14:54

Sistemul imunitar Tu cât de multe știi despre sistemul imunitar - Pxhere.com
  • Celulele sistemului imunitar, implicate în mai multe procese vitale.
  • Limfocitele T ajută în mod normal sistemul imunitar.

Oamenii ca să trăiască, ca să funcționeze în parametrii normali, au nevoie de un sistem imunitar bine pus la punct. O imunitate corectă asigură o viață îndelungată pentru că altfel oamenii ar fi obligați să trăiască în bule aseptice de sticlă și toată hrana ingerată să fie deparazitată constant, iar aerul să fie mereu filtrat.

Celulele sistemului imunitar sunt implicate în mai multe procese vitale, dincolo de lupta cu diferiți viruși, bacterii și paraziți. Atât sistemul limfatic cât și alte sisteme ajută evoluția sistemului imun în lupta cu bacteriile si cu agentul patogen.

În mod normal, limfocitele T sau globulele albe ajută în mod normal sistemul imunitar. S a descoperit totodată că Vitamina C contribuie la întărire a organismului și ajută la regenerarea la celulele t, unele dintre componentele sistemului imunitar. Atunci când sistemul imunitar este perturbat de anumiți viruși sau bacterii e important să intervenim cu vitamine, minerale și alte produse naturiste.

Articolul continuă după reclamă

Sistemul imunitar - 'inima și creierul" nevăzut al organismului

Atunci cand lucrurile nu funcționează în parametrii normali, înseamnă că se întâmplă ceva cu sistemul imunitar. Chiar dacă sistemul imunitar nu este la fel de vizibil precum este creierul sau inima, dar este la fel de esențial și de vital.

Dacă sistemul imunitar ar intra în colaps, organismul uman ar fi infestat de virusuri, ciuperci sau paraziți. Totodată, un sistem imunitar care nu funcționează corect se poate întoarce împotriva noastră și poate ataca celulele sănătoase.

Sistemul imunitar joacă rolul unui al doilea creier al oganismului și lucrează într-o colaborare perfectă cu sistemul cerebral. În condițiile actuale, în care alimentația nu este tocmai sănătoasă, plină de junk food-uri, în care asistăm la o creștere a poluării atmosferice, iar sedentarismul face parte din rutina noastră zilnică, fiecare dintre noi are nevoie de o stimulare a sistemului imunitar.

Cel mai simplu se poate stimula sistemul imunitar cu ajutorul la vitamina C.

Ce cuprinde sistemul imunitar?

Elementele sistemului imunitar se extind până la nivelul tuturor organelor și țesuturilor. In cazul corpului uman, prin intermediul inteligenței celulare, toate aceste componente comunica permanent între ele. Reacțiile imunitare ale organismului sunt rezultatul unui proces complex, care angrenează un număr foarte mare de celule, denumite și limfocite (celule limfocitare T și B), alături de un alt tip de celule, numite și ucigașe (Natural Killer Cells). Cele din urmă au rolul de a distruge tumorile și de a respinge celulele infectate de virusuri.

Trucuri pentru a întări sistemul imunitar

Studiile clinice recente au demonstrat că stresul cronic are capacitatea de a slabi sistemul imunitar. Pentru e evita perioadele de stres, medicii recomandă ca omenii care au job-uri solicitante să aibă acasă un animal de companie.

Câinii, alături de alte animale ne pot oferi o bună companie, dar și o porție de sănătate. Există studii care au demonstrat că un animal de companie poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, la scăderea nivelului de colesterol din sânge și la îmbunătățirea sănătății inimii.

La fel de important este să avem o dietă bogată în fructe și legume. Se recomandă consumul de fructe și legume pentru a obține cantitatea necesară de antioxidanți pentru menținerea unei vieți sănătoase. A fost analizat un spectru larg de fructe și s-a ajuns la concluzia că cei mai mulți antioxidanți se găsesc în produse precum: portocalele, ardeii roșii, broccoli, kiwi, morcovii, papaya și căpșune

La fel de important pentru menținerea sistemului imunitar în parametrii este mișcarea. Doctorii din toată lumea spun la unison că efectuarea regulată de exerciții fizice contribuie inclusiv la reducerea nivelului de stres și scade riscul de osteoporoză, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer. Orice fel de mișcare este binevenită, practicată de câteva ori pe săptămâna, la un nivel moderat: ciclismul, înotul, alergatul, golful sau Yoga.

Și nu în ultimul rând odihna este extrem de importantă. Fumatul, abuzul de alcool și cafea vă poate perturba ciclul orelor de somn și vă agresează sistemul imunitar. În plus, în lipsa unui somn corespunzător, sistemul imunitar nu are resursele necesare pentru a lupta împotriva bolilor. Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn pentru a funcționa corespunzător. Pentru un somn odihnitor încercați să păstrați un program regulat de somn, faceți sport, evitați cafeaua și alcoolul înainte de culcare dar și alte substanțe precum băuturile energizante.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Tu cât de multe știi despre sistemul imunitar?