Zahărul, prezent în mai toate alimentele. Nici îndulcitorii nu sunt o soluție sănătoasă
Care este primul lucru pe care îl facem când vrem să slăbim? Sau să mâncăm mai sănătos? Renunţăm la zahăr, ar spune mulţi dintre noi. Ei bine, greşit. Nu eliminarea lui e soluţia, ci consumul moderat, spun specialiştii. Tot ei susţin că zahărul e uneori mai bun decât îndulcitorii fără calorii. Consumaţi în exces şi pe termen lung, şi aceştia ne pot îmbolnăvi.
Care este primul lucru pe care îl facem când vrem să slăbim? Sau să mâncăm mai sănătos? Renunţăm la zahăr, ar spune mulţi dintre noi. Ei bine, greşit. Nu eliminarea lui e soluţia, ci consumul moderat, spun specialiştii. Tot ei susţin că zahărul e uneori mai bun decât îndulcitorii fără calorii. Consumaţi în exces şi pe termen lung, şi aceştia ne pot îmbolnăvi.
O porţie de lapte cu cereale, micul-dejun preferat al copiilor, pare inofensivă. De fapt conţine până la cinci linguriţe de zahăr. Şi dacă nu vi se pare mult, aflaţi că cei mici nu ar trebui să consume mai mult de 3-4 linguriţe pe parcursul unei zile întregi. Cât despre adulţi, au voie maximum 5 linguriţe.
Pe scurt, aproape că nu există produse care să nu conţină zahăr. Aşa că românii au căutat soluţii.
Comercianţii s-au repliat perfect. Zeci de variante de îndulcitori au apărut în magazine. Mai mult sau mai puţin sănătoase.
Din punct de vedere medical, lucrurile sunt clare. Fructoza din îndulcitori este absorbită mai lent de organism decât zahărul. Astfel, glicemia nu creşte aşa de mult şi automat, pancreasul nu va secreta insulină în exces. Dar riscuri există şi de cealaltă parte. Şi fructoza consumată exagerat are, în cele din urmă, aceleaşi efecte ca şi zahărul în exces, adică obezitate şi colesterol crescut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰