7 reguli pentru creșterea unui copil de succes
Creșterea unui copil nu a fost niciodată o misiune ușoară, iar niciun studiu nu a încercat să sugereze așa ceva. Sunt însă unele reguli de respectat pentru ca acest proces complicat să dea rezultate mai bune.
Creșterea unui copil nu a fost niciodată o misiune ușoară, iar niciun studiu nu a încercat să sugereze așa ceva. Sunt însă unele reguli de respectat pentru ca acest proces complicat să dea rezultate mai bune, iar un studiu realizat de către universitatea Harvard pentru o perioadă de 70 de ani s-a încheiat cu 7 concluzii sau reguli care ar trebui să ajute la creșterea unui copil de succes. Studiul a început la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1946, când Universitatea Harvard a intervievat 14.000 de persoane despre creșterea copiilor. Acest test s-a repetat la fiecare 10 ani, pentru ca într-o perioadă de 70 de ani să se ajungă la aproximativ 70.000 de persoane care au participat, atât mame, cât și copii. Autoarea Helen Pearson a prezentat în volumul său, „The Life Project”, cele 7 concluzii ale acestui studiu pe care orice părinte ar trebui să le cunoască.
7 reguli pentru creșterea unui copil de succes:
1. Ascultă-ți copilul și vorbește cu el
Comunicarea este esențială în creșterea celui mic, indiferent de contextul în care o faci și, foarte important, este construită în timp. O comunicare bună duce la un timp de calitate petrecut împreună alături de cel mic. Fie că o faci în timp ce îi arăți noile modele de mașini cu telecomandă pe care i le-ai luat, fie că este la joacă sau înainte de culcare. Comunicarea reprezintă, de altfel, baza creșterii sănătoase și principalul pilon pe care vă veți putea construi o relație apropiată.
2. Arată-i că ai așteptări de la viitorul lui
Părinții ambițioși tind să pună uneori o presiune prea mare pe umerii copiilor lor, ceea ce poate avea efecte nedorite, însă asta este o extremă. Cealaltă extremă este să nu ai niciun fel de ambiție atunci când vine vorba despre copilul tău, iar studiu Harvard a scos la lumină faptul că așteptările sunt foarte importante pentru ca cel mic să simtă că are un drum de urmat, iar în acest fel va cere mai multe chiar de la el însuși.
3. Empatia
Căldură emoțională este vitală într-o relație sănătoasă de familie între părinte și copil, iar aceasta este una dintre temele principale aduse în discuție în concluziile studiului. Empatia se moștenește de la părinți și vorbește foarte mult despre capacitatea unui copil de a înțelege sentimentele celor din jurul său.
4. Învață-l să citească și să socotească
Chiar dacă nu este încă la școală, procesul învățării trebuie prins încă de mic. Aici nu este vorba despre note, medii și examene, ci despre abilitatea celui mic de a deprinde lucruri care îl vor ajuta mai departe. În plus, acest obicei va ajuta în stabilirea unei relații mai strânse între voi.
5. Trimite-l în excursii
Lumea este uriașă, iar cel mic trebuie să știe și să vadă asta. Chiar dacă excursiile sunt de obicei locale, în stațiuni aflate la câteva ore distanță de casă, sunt importante pentru a-l ajuta să-și dezvolte spiritul de explorare și curiozitatea, pentru că acest reflex se va regăsi în toate celelalte activități și pasiuni ale sale.
6. Citește-i zilnic
Lectura și cărțile îl vor ajuta să își dezvolte un vocabular mai bogat, îi va îmbogăți imaginația și îl va ajuta să devină mai creativ.
7. O rutină a somnului
Nu vorbim aici despre ore de culcare ca în armată, însă este important ca atunci când este mic să învețe să se pună în pat la o anumită oră. Somnul este extrem de important în dezvoltarea fizică a unui copil, iar lipsa unei rutine în această privință îi poate da peste cap capacitatea de concentrare și de învățare.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: George Rudy
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰