Antena Meniu Search
x

80 de ani la lumina lumanarii

Secolul vitezei, al tabletelor si al gadgeturilor. Toate sunt departe de satenii din comuna Intregalde. Desi locuiesc la nu mai mult de o jumatate de ora de Alba Iulia, batranii din sat traiesc precum stramosii lor

Vezi și

Poiana Galdei. O zona idilica, aflata la numai jumatate de ora de Alba Iulia. De pe drumul neasfaltat, carari de pietris duc spre cabane supraetajate. Comuna Intregalde se afla putin mai sus, spre munti. Si, odata cu altitudinea, ruptura de lumea de jos este si mai evidenta. Aici, in lipsa stalpilor de electricitate, Victoria Nistor aprinde in fiecare seara. o lumanare.

In casa batranei, intr-un colt de camera se afla un singur bec. Alimentat de o baterie de masina, care acum este goala. In rest, un singur indiciu al secolului 21. Un radio, care ii tine companie, din cand in cand batranei. "Eu sper sa apuc sa mai vad lumina in casa", spune batrana.

Speranta nu a parasit-o nici pe Maria Varau. Cu zambetul pe buze, ne arata cum se descurca ea fara curent electric. De sub perne, ne dezvaluie o lanterna. Ii ajunge si pentru o luna, ne povesteste ea. "Pai, n-a fost curent nici pana am venit eu aici. Nu a fost niciodata curent. Nici la domnii astia mari, care au venit acuma cu cabane d-alea faine".

"Acum e destul de populat, sunt multe case de vacanta in care ne obliga si pe noi sa rezolvam aceasta problema", a declarat viceprimarul comunei Galda de Jos, Tudor Pastrav. Acum, cazul Victoriei Nistor a intrat si el in atentia primariei "Exista o femeie mai in varsta care stim toti de ea, nu a avut curent niciodata, de 80 de ani. Ne-am gandit chiar acum, in sedinta de consiliu, ne-am gandit sa ii luam un, un grup solar", a mai spus acesta.

Dupa discutii cel mai probabil prelungite, poate pe semnul din dreptul casei va scrie in curand altceva, in afara de "zona neelectrificata".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » 80 de ani la lumina lumanarii