Antena Meniu Search
x

A dat in judecata Casa de Asigurari de Sanatate si a castigat

Patru sute de avocati din Timisoara sunt la un pas sa fie executati silit pentru ca de ani de zile nu si-au mai platit asigurarile de sanatate. Au si o explicatie pentru asta: se trateaza in strainatate, motiv pentru care nu considera necesar sa plateasca niste servicii de care nu beneficiaza.

Vezi și

Florin Kovacs este unul dintre cei 400 de avocati din Timisoara care s-a hotarat in urma cu cativa ani sa nu mai plateasca asigurarea de sanatate. “Avand nevoie de decontarea unor servicii medicale in strainatate mi-au spus foarte franc ca ei nu deconteaza servicii medicale in strainatate si atunci am considerat ca nu este normal sa fiu obligat sa platesc un serviciu de care nu ma pot folosi”, sustine avocatul

In timp, a adunt o datorie de 80.000 de lei, iar atunci cand a fost somat sa plateasca, a dat Casa de Asigurari de Sanatate in judecata. “Casa de asigurari a confirmat ca eu, in zece ani, nu am decontat niciun serviciu medical. Tribunalul Cluj a decis, in mod irevocabil, ca nu poti sa fii asigurat impotriva vointei tale”, sustine Florin Kovacs.

In consecinta, intreaga datorie a fost stearsa.

In tot judetul sunt 30.000 de oameni care nu si-au platit asigurarile de sanatate. Majoritatea are profesii liberale: sunt avocati, taximetristi, juristi sau arhitecti. “Lovesc in foarte multi oameni care nu au cunostinte juridice si nu stiu sa-si apere drepturile, multi nu stiu ca este o masura abuziva”, a mai adaugat avocatul.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine insa ca are de partea ei legea, potrivit careia "contributia pentru asigurarile sociale de sanatate este obligatorie si trebuie achitata de catre toti cetatenii romani cu domiciliul in tara".

“Conform legislatiei, urmam procedurile care se impuneau pentru a recupera aceasta suma, in cazul in care persoana in cauza nu achita datoria”, a precizat Oana Rachitan, purtatorul de cuvant CJAS Timisoara.

Din iulie anul trecut, Casa de Asigurari de Sanatate nu mai are dreptul sa recupereze creante. Aceasta atributie a trecut in sarcina ANAF-ului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » A dat in judecata Casa de Asigurari de Sanatate si a castigat