Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL! Afectiunea coloanei C apare din cauza gadgeturilor

Au telefoane destepte, au tablete, au console! Sunt o generatie de "copii hi-tech". Din cauza orelor petrecute intr-o pozitie nefireasca, acestora li se curbeaza coloana

Vezi și

Acesti copiii au "spinarea jucatorului de jocuri". Asa se numeste boala care ii deformaza. Medicii din Occident ii spun „gameboy back". Medicii romanii au poreclit-o "afectiunea coloanei C"

De vina sunt gadgeturile pe care le punem la dispozitia copiilor nostri. Acestia petrec ore in sir aplecati asupra consolelor de jocuri, a tabletelor sau a smartphone-urilor. In timp, coloana va capata o curbura anormala, iar uneori se poate ajunge chiar la hernie de disc "Acesti copii trebuie supravegheati foarte atent. Ei trebuie sa dispuna de un timp limitat pentru aceste miscari", a declarat seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica.

Medicii spun ca aceasta deformare a coloanei vertebrale aminteste, in mod curios, de vremurile in care copiii erau pusi sa faca munci grele. Deci ori ca muncesc opt ore pe zi intr-o fabrica, ori stau uitati cu o tableta pe genunchi, efectul este acelasi: cocosarea.

Afectiunea coloanei C se poate depista printr-un test foarte simplu. Sa-ti tii picioarele apropiate si sa incerci sa atingi solul. Copiii care au coloana deformata nu se vor putea indoi din mijloc suficient de mult pentru a-si atinge degetele.

Cum gadgeturile nu pot fi interzise, medicii au o singura solutie: copiii sa fie corectati in permanenta. Gadgeturile pot fi folosite timp de 30-40 de minute in continuu, apoi trebuie luata o pauza. Totusi, nu este bine sa-i lasam sa se joace mai mult de trei ore pe zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL! Afectiunea coloanei C apare din cauza gadgeturilor