Antena Meniu Search
x

Ajută un sat. Schimbă o țară | Liceul "George Barițiu" din Livada are o centrală nouă

Când spui centrală termică te gândeşti la centrala albă, destul de mică, de apartament. Dar când încălzeşti un internat întreg, ai în faţa ochilor un utilaj uriaş cu două încăperi ticsite de conducte, sute de racorduri şi un coş de fum de patru etaje

Vezi și

Când spui centrală termică te gândeşti la centrala albă, destul de mică, de apartament. Dar când încălzeşti un internat întreg, ai în faţa ochilor un utilaj uriaş cu două încăperi ticsite de conducte, sute de racorduri şi un coş de fum de patru etaje

În Liceul "George Bariţiu" din Livada învaţa 700 de elevi. Este cea mai mare instituţie de educaţie din localitate. Scoală are secţii în limbile romană şi maghiara, cursuri cu frecvenţa redusă, cursuri postliceale şi de maiştri, iar elevii pot deveni tehnicieni în activităţi economice, comerţ, alimentaţie şi croitorie.

Liceul din Livada a fost înfiinţat în 1949 şi, în 66 de ani de existenţă, şi-a tot diversificat specializările şcolare. Internatul a rămas o constantă. Are 150 de locuri pentru elevi dar şi pentru dascălii care fac naveta şi care, mai ales iarna, prefera să nu mai bată zilnic drumul casa-scoala şi înapoi.

În ultimii ani, vechea instalaţie de încălzire a început să nu mai facă faţă şi era şi costisitoare. Consumă combustibil lichid de trei mii de lei pe zi! Banii îi plătea primăria şi cheltuiala devenise deja o povară imposibil de dus. Până la sfârşitul lui iunie, o soluţie nu se întrezărea. Apoi a început proiectul "Ajuta un sat. Schimbă o ţară". Şi au venit şi banii pentru noua centrală pe lemne.

Lucrările au durat o lună şi jumătate. Instalaţia are deja apa, urmează să înceapă probele tehnice. Apoi, elevii vor avea apă caldă şi căldură. Iar căldura va da nouă instalaţie şi la Centrul de Informare şi Documentare aflat în acelaşi imobil. Un spaţiu în care se va derula programul "Educat civilizat", gândit de unul dintre dascălii liceului.

Investiţia de la Liceul din Livada da apă caldă, căldura, şansa la o educaţie într-un mediu civilizat şi salvează şi locuri de muncă. Rărirea chiriaşilor de la internat din ultimii ani punea în pericol serviciile personalului auxiliar. Acum, aceşti oameni au primit o gură de oxigen.

Şi pentru că echipa de la Liceul George Bariţiu din Livada a dovedit că pot schimba ceva în comunitate, va mai avea de dus la capăt a doua fază a proiectului: termoizolarea faţadei. Lucrările încep la întâi octombrie şi vor fi terminate în primăvara viitoare.

Prin proiectul "Ajuta un sat. Schimbă o ţară", fundaţiile Mereu Aproape şi Vodafone România investesc la Liceul din Livada aproape o sută de mii de lei. O investiţie, de fapt, în educaţie.

"Ajuta un sat. Schimbă o ţară" face parte din Programul strategic de investiţie în mediul rural, al Fundatiei Vodafone România, program care se derulează la nivel naţional şi care susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Ajută un sat. Schimbă o țară | Liceul "George Barițiu" din Livada are o centrală nouă