Antena Meniu Search
x

Alexandra Stan, despre violența domestică: "Foarte multe femei s-au aflat în izolare alături de un agresor"

Astăzi marcăm Ziua internaţională împotriva violenţei domestice. În România, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață. În 2018, aproape 18.000 de femei au fost lovite în familie. 48 au murit. Iar acestea sunt doar cifrele din cazurile raportate la Poliție.

de Redactia Observator

la 25.11.2020, 14:48

Vezi și
  • Alexandra Stan a fost victimă a violenţei domestice.
  • În 2018, aproape 18.000 de femei au fost lovite în familie.

Doar una din trei victime ale violenţei domestice merge în instanţă, pentru a cere protecţie împotriva agresorului. O arată datele Ministerului de Interne. Cele mai multe dintre victimele femei care ajung să interacționeze cu autoritățile sunt cele lovite de parteneri. În perioada de izolare, victimele violenței domestice au ajuns în situații fără ieșire. Până în luna septembrie au fost înregistrate la numărul unic de urgenţă aproape 80.000 de apeluri pentru conflicte şi agresiuni fizice. Au fost reclamate 175 de violuri, iar 91 dintre victimele acestora erau minore. Tot în primele nouă luni ale anului autorităţile au primit şapte sesizări pentru trafic de minori şi 16 reclamaţii de proxenetism. 

Sunt statistici îngrijorătoare, care se măsoară de altfel în vieţi distruse! O problemă şi mai mare este faptul că, de teamă sau de reuşine, multe femei aleg să tacă şi să ascundă prin ce trec. Problemele se agravează astfel şi victimele ajung în situaţii din care nu mai au putere să iasă. 

Despre acest adevărat fenomen am stat de vorbă cu cântăreaţa Alexandra Stan. Alexandra a fost victimă a agresiunii fizice. Dar a avut curajul să vorbească despre ce i s-a întâmplat, iar acum încurajează şi alte femei să ceară ajutor.

Alexandra Stan, artistă: Din păcate femeile se tem foarte mult să reclame agresorii. Noi am avut şi o campanie pe care am desfăşurat-o în timpul pandemiei, pentru că foarte multe femei s-au aflat în izolare alături de un agresor şi nu au avut posibilitatea să plece la muncă sau să evadeze oriunde. Situaţia a devenit din ce în ce mai gravă, din cauza regulilor de atunci, şi cred că a crescut numarul cazurilor de violenţă. Eu îmi doresc să se cunoască că există ordin de protecţie la noi în România, că legea apără aceste, femei.

Alexandra Stan, cântăreaţă: Există organizaţii şi asociaţii care se ocupă cu această cauză, care protejează femeile şi familiile lor. S-au construit tot felul de adăposturi. Există inclusiv organizaţii şi adăposturi care se ocupă se reintegreze în societate femeile care provin din familii de genul acesta.

Mai multe detalii, în materialul video.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Alexandra Stan, despre violența domestică: "Foarte multe femei s-au aflat în izolare alături de un agresor"