Antena Meniu Search
x

Avertismentul medicului privind alimentaţia vegană la copii

Din ce în ce mai mulţi români adoptă stilul vegetarian. Şi nu doar adulţii. Unii dintre părinţi spun că dietele vegane sau vegetariane sunt perfecte pentru copiii lor. Îşi pot lua toţi nutrienţii din fructe şi legume şi nu au neapărat nevoie de carne sau lactate în fiecare zi.

Vezi și

Din ce în ce mai mulţi români adoptă stilul vegetarian. Şi nu doar adulţii. Unii dintre părinţi spun că dietele vegane sau vegetariane sunt perfecte pentru copiii lor. Îşi pot lua toţi nutrienţii din fructe şi legume şi nu au neapărat nevoie de carne sau lactate în fiecare zi.

Alexandra îi pregăteşte micul-dejun pentru Zoe, fetiţa ei de un an şi două luni. Pentru că părinţii au decis să renunţe de mai bine de şapte ani la carne, ouă şi produsele lactate, copilul familiei este tot vegetarian. Bea doar lapte matern şi mănâncă fructe şi legume crude. Cel mai mult îi plac afinele, lime-ul şi roşiile.

Banane, mere, papaya mango, cocos, durian, roşii, castravete. Am tot timpul exemplu ăsta, dacă îi dai unui copil un iepure şi o portocală, cu iepurele o să se joace şi portocala o să o mănânce, spune unul dintre părinţi.

Familia Cojocaru spune că trecerea la dieta vegană i-a ajutat să se simtă mai bine, dar schimbările pot apărea în funcţie de organismul fiecăruia. 

ALEX, părinte: Şi corpul nostru nu poate să proceseze proteina, o desface în aminoacizi, după aminoacizii ăia îi estetizeză, îi metabolizează şi ii transformă iarăşi într-o proteină pe care o recunoaşte.

Medicii îi avertizează pe părinţi să aibă grijă la alimentaţia copiilor. Dieta vegetariană e foarte greu de aplicat în cazul celor mici. Ei au nevoie zilnic de proteine de calitate - carne, lapte, ouă şi peşte - de grăsimi sănătoase pe care le pot lua din peşte, uleiuri vegetale, seminţe şi fructe oleogene, glucide, adică fructe, cereal integrale, cartofi, paste sau orez. La care se adaugă vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi fibrele. 

RUXANDRA CONSTANTINA, apifitoterapeut: Dacă ştim sa facem o dieta complexa si sa combina felurile de mâncare putem sa ne dezvoltam fizic si psihic sa avem energia necesară. pentru copii, insa, ei sunt in crestere, stomacul lor e mic, intestinul nu poate sa absoarba toti nutrienţii. 

Deficiențele de fier, vitamina D, calciu și vitamina B12 sunt cele care apar frecvent la copiii vegetarieni. 

Anul trecut, în Belgia, doi părinţi au fost condamnaţi la închisoare după ce bebeluşul lor de 7 luni a murit, malnutrit. Părinţii îl hrăneau cu lapte vegetal fără să consulte un medic. Şi în Italia, dieta vegetariană în cazul celor mici stârneşte controverse. Mai mulţi părinţi au pierdut custodia copiilor pe care îi forţau să mănânce doar fructe şi legume. Iar un politician chiar a propus pedeapsa cu închisoare în astfel de cazuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Avertismentul medicului privind alimentaţia vegană la copii