Video

Angajații din prefecturi primesc spor de COVID chiar dacă au stat doar la birou sau au muncit de acasă

De Redactia Observator.
Publicat: 13.01.2021, 17:24.
Actualizat: 13.01.2021, 17:26

Angajaţii prefecturilor care au mers la serviciu în timpul pandemiei primesc bani în plus. Este vorba despre un spor de 30% din salariul de bază pentru riscul la care sunt supuşi în lupta cu noul virus.

În unele prefecturi sporul a fost acordat tuturor angajaţilor, chiar dacă mulţi dintre ei au stat doar la birou în această perioadă. În aceste condiţii, medicii de familie şi poliţiştii se simt nedreptăţiţi şi spun că decizia nu este justificată.

Angajaţii prefecturilor care au mers la serviciu în timpul pandemiei primesc bani în plus. Este vorba despre un spor de 30% din salariul de bază pentru riscul la care sunt supuşi în lupta cu noul virus.

Sporuri şi pentru stat la birou

În unele prefecturi sporul a fost acordat tuturor angajaţilor, chiar dacă mulţi dintre ei au stat doar la birou în această perioadă. În aceste condiţii, medicii de familie şi poliţiştii se simt nedreptăţiţi şi spun că decizia nu este justificată.

În Gorj, toţi angajaţii prefecturii primesc spor de risc. Explicaţia? Muncesc mai mult în pandemie şi sunt expuşi infectării.

„Poate multă lume nu ştie, dar angajaţii au mers şi în teren, au mers la centrele de carantinare, s-a intrat poate în contact cu acele persoane care erau suspecte că ar avea Covid”, scrie Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

De bani în plus se bucură chiar şi juriştii instituţiei.

„Zi de zi, apar diferite legi, diferite HG, ordonanţe, care trebuie să treacă pe la jurişti astfel încât prefectul sau cei din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, să ştie dacă este legal sau nu să ia această hotărâre”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

La Suceava, bani pentru toţi angajaţii din prefectură

Prefecţii sunt cei care hotărăsc cine primeşte sporul de 30 la sută din salariu. La Suceava, prefectul a profitat de această oportunitate pentru a le da mai mulţi bani tuturor angajaţilor, pe motiv că au salarii prea mici.

„A fost o analiză făcută si consider ca toti care au primit acest spor l-au meritat si e justificat. Am considerat că este oportun având în vedere şi nivelul de salarizare scăzut la nivelul instituţiei prefectului”, a declarat Alexandru Moldovan, prefect Suceava.

Situaţie similară şi la Dolj

O situaţie similară este şi în Dolj, acolo unde din 43 de angajaţi doar trei nu au primit sporul. Şi asta pentru că sunt suspendaţi din activitate sau sunt detaşaţi la alte instituţii.

„La noi nu a existat telemuncă, noi am fost efectiv aici pentru a transmite raportari, pentru a face raportari, pentru a ţine legătura cu instuţiile”, a declarat Anca Ochianu, purtător de cuvânt Prefectura Dolj.

Medicii de familie şi poliţiştii, două categorii profesionale aflate în prima line în lupta cu virusul, se simt nedreptăţiţi. Statul a decis că, pentru ei, riscurile nu sunt la fel de mari ca cele ale angajaţilor din prefecturi.

„Ori îi plătim pe toţi ori pe niciunul. Dar nu mi se pare logic ca toate sistemele noastre de administraţie să fie suplimentate fonduri în context în care stau oameni în birouri. Puţin probabil că lucrează într-un mediu expus ca în sănătate”, a declarat medicul de familie Rodica Şilcă.

„Şi noi am lucrat cu oameni carantinaţi. Nu m-am ascuns în birou. Şi este demoralizator pentru poltiştii din ţară când celelate categorii profesionale primesc sporuri şi noi nici măcar nu am primit un drept câştigat în instanţă la 1 ianuarie”, a declarat poliţist Valer Kovacs.

Banii pentru sporul de COVID din prefecturi vin direct din fondurile Ministerului Afacerilor Interne şi vor fi acordaţi cât vom rămâne în stare de alertă. Singurii care nu îi vor primi sunt prefecţii şi subprefecţii.


Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Claudia Pătrășcanu a câștigat litigiul de muncă împotriva lui Gabi Bădălău. Declarațiile brunetei la Xtra Night Show / VIDEO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 13 iunie 2021. Săgetătorii au parte de cheltuieli neprevăzute. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Ultima oră! 2 morți și 7 răniți! Un microbuz care transporta 9 copii s-a ciocnit cu un autoturism
gandul.ro
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei lui Ion Țiriac jr.
prosport.ro
În ce mizerie trăiesc Adriana Iliescu și Eliza? Cum arată apartamentul din Drumul Taberei al celei mai bătrane mame din România
redactia.ro
Andreea Ibacka face dezvăluiri surprinzătoare: "Viața de cuplu nu se termină după venirea copilului"
tvhappy.ro
Povestea celor trei fetițe care au murit după ce au fost spălate pe cap cu soluție pentru oi
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro