Video

Angajații din prefecturi primesc spor de COVID chiar dacă au stat doar la birou sau au muncit de acasă

De Redactia Observator.
Publicat: 13.01.2021, 17:24.
Actualizat: 13.01.2021, 17:26

Angajaţii prefecturilor care au mers la serviciu în timpul pandemiei primesc bani în plus. Este vorba despre un spor de 30% din salariul de bază pentru riscul la care sunt supuşi în lupta cu noul virus.

În unele prefecturi sporul a fost acordat tuturor angajaţilor, chiar dacă mulţi dintre ei au stat doar la birou în această perioadă. În aceste condiţii, medicii de familie şi poliţiştii se simt nedreptăţiţi şi spun că decizia nu este justificată.

Angajaţii prefecturilor care au mers la serviciu în timpul pandemiei primesc bani în plus. Este vorba despre un spor de 30% din salariul de bază pentru riscul la care sunt supuşi în lupta cu noul virus.

Sporuri şi pentru stat la birou

În unele prefecturi sporul a fost acordat tuturor angajaţilor, chiar dacă mulţi dintre ei au stat doar la birou în această perioadă. În aceste condiţii, medicii de familie şi poliţiştii se simt nedreptăţiţi şi spun că decizia nu este justificată.

În Gorj, toţi angajaţii prefecturii primesc spor de risc. Explicaţia? Muncesc mai mult în pandemie şi sunt expuşi infectării.

„Poate multă lume nu ştie, dar angajaţii au mers şi în teren, au mers la centrele de carantinare, s-a intrat poate în contact cu acele persoane care erau suspecte că ar avea Covid”, scrie Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

De bani în plus se bucură chiar şi juriştii instituţiei.

„Zi de zi, apar diferite legi, diferite HG, ordonanţe, care trebuie să treacă pe la jurişti astfel încât prefectul sau cei din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, să ştie dacă este legal sau nu să ia această hotărâre”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

La Suceava, bani pentru toţi angajaţii din prefectură

Prefecţii sunt cei care hotărăsc cine primeşte sporul de 30 la sută din salariu. La Suceava, prefectul a profitat de această oportunitate pentru a le da mai mulţi bani tuturor angajaţilor, pe motiv că au salarii prea mici.

„A fost o analiză făcută si consider ca toti care au primit acest spor l-au meritat si e justificat. Am considerat că este oportun având în vedere şi nivelul de salarizare scăzut la nivelul instituţiei prefectului”, a declarat Alexandru Moldovan, prefect Suceava.

Situaţie similară şi la Dolj

O situaţie similară este şi în Dolj, acolo unde din 43 de angajaţi doar trei nu au primit sporul. Şi asta pentru că sunt suspendaţi din activitate sau sunt detaşaţi la alte instituţii.

„La noi nu a existat telemuncă, noi am fost efectiv aici pentru a transmite raportari, pentru a face raportari, pentru a ţine legătura cu instuţiile”, a declarat Anca Ochianu, purtător de cuvânt Prefectura Dolj.

Medicii de familie şi poliţiştii, două categorii profesionale aflate în prima line în lupta cu virusul, se simt nedreptăţiţi. Statul a decis că, pentru ei, riscurile nu sunt la fel de mari ca cele ale angajaţilor din prefecturi.

„Ori îi plătim pe toţi ori pe niciunul. Dar nu mi se pare logic ca toate sistemele noastre de administraţie să fie suplimentate fonduri în context în care stau oameni în birouri. Puţin probabil că lucrează într-un mediu expus ca în sănătate”, a declarat medicul de familie Rodica Şilcă.

„Şi noi am lucrat cu oameni carantinaţi. Nu m-am ascuns în birou. Şi este demoralizator pentru poltiştii din ţară când celelate categorii profesionale primesc sporuri şi noi nici măcar nu am primit un drept câştigat în instanţă la 1 ianuarie”, a declarat poliţist Valer Kovacs.

Banii pentru sporul de COVID din prefecturi vin direct din fondurile Ministerului Afacerilor Interne şi vor fi acordaţi cât vom rămâne în stare de alertă. Singurii care nu îi vor primi sunt prefecţii şi subprefecţii.


Citește și
Social • ieri la 21:29
Foto
Profesor din Piatra Neamţ cercetat după propuneri indecente adresate unei eleve
recomandari pe a1.ro
Cum arată fiica cea mare a lui Cristi și a Mihaelei Borcea. Cei doi au ținut-o departe de ochii curioșilor
Social • ieri la 20:44
Foto
Polițiștii, pensionari de lux la 40 de ani. Speriați că ar putea rămâne fără pensiile speciale, mulți vor să iasă din sistem

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • ieri la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu va îmbrăca rochia de mireasă. Vedeta este în culmea fericirii: ”Da, mă mărit!”
pe spynews.ro
FOTO | Cum arată primul soţ al Anamariei Prodan şi în ce relaţii a rămas cu vedeta din România
pe antenasport.ro
O nouă dramă în România. S-a stins din viaţă la numai 21 de ani, după o luptă cu o boală necruţătoare. "Drum lin spre îngeri"
pe antenasport.ro
Gigi Becali a recunoscut! A adus medici din Diaspora la clinica sa din Bucureşti. Ce salarii le-a oferit pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară
pe antenasport.ro
Cele mai sexy imagini cu Irina Baeva și Gabriel Soto| Fotografii cu unul dintre cele mai celebre cupluri din showbiz
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:30 Arafat: "Să nu ne păcălească trendul descendent. Abordarea noastră este menţinerea restricţiilor" 22:24 O femeie încearcă să demonstreze că este în viaţă, după ce un judecător a declarat-o decedată în 2017 21:36 America se desparte de Donald Trump. Joe Biden va depune jurământul în cadrul unei ceremonii austere 21:29 Profesor din Piatra Neamţ cercetat după propuneri indecente adresate unei eleve 21:12 Recuperarea post-Covid ar putea fi decontată de stat. Fost pacient Covid: ”Când te lasă, Covidul te lasă fără tot” 21:07 Viorica Dăncila va lansa o carte. Fostul premier promite dezvăluiri şi picanterii din culisele scenei politice 20:46 O adolescentă din Cluj a aşteptat 9 luni să se întâlnească cu un tânăr cunoscut pe Facebook. Băiatul a batjocorit-o la petrecerea de Revelion 20:44 Polițiștii, pensionari de lux la 40 de ani. Speriați că ar putea rămâne fără pensiile speciale, mulți vor să iasă din sistem 20:39 Observator de bine, 19 ianuarie 2021. Camera hiperbară din Caraș-Severin, șansa pacienților covid la o viață normală după vindecare 20:34 Știrile zilei, 19 ianuarie 2021. Învestirea lui Joe Biden, o ceremonie de 100 de milioane de dolari
CITEȘTE PE A1.ro
De ce a lipsit Mirela Vaida de la Acces Direct. Cine a înlocuit-o și pentru cât timp
A1.RO
„Ruby e îmbrăcată-dezbrăcată”. Ținuta aleasă de vedetă pentru a culege râme i-a distrat pe toți! Cum a apărut diva la Poftiți la circ
A1.RO