Antena Meniu Search
x

Românii au inventat aparatul-minune pentru sănătate

Cancerul şi bolile de inimă vor fi depistate în stadii incipiente. Dacă descoperirile cercetătorilor români vor fi puse în practică. La Institutul de Fizică Nucleară s-ar putea prepara substanţe-minune, care ajută la depistarea exactă a unor boli.

Vezi și

Şi tot la Măgurele, un alt aparat descoperă cât de vechi sau de poluate sunt lucrurile din jurul nostru.

Nu e un service auto, ci un laborator care pare desprins din filmele SF. E Institutul de Fizică Nucleară. Acest aparat imens este un accelerator care descoperă vechimea obiectelor.

Cu doar o probă mică de pământ, maşinăria poate arăta dacă acesta este poluat sau este expus la radiaţii nucleare. Cu cea mai mare precizie. Cu aceeaşi precizie, la Institutul de la Măgurele se vor prepara şi substanţe minune.

Odată injectată în corp, substanţa preparată de acest aparat localizeză problema. Şi aşa boala este descoperită în primul ei stadiu.

"Este extrem de important ca această cercetare aplicată să fie facută în folosul a milioane de oameni, în România, cu costuri foarte mici, fără să mai importăm astfel de produse din Ungaria, Turcia sau alte locuri ale lumii", spune Mihnea Costoiu, ministrul Cercetării. 

Sistemul este unic în lume şi va fi legat de cel mai mare laser care se construieşte alături, la o sută de metri distanţă. O lucrare gigant, care cere precizie milimetrică.

În total, Europa investeşte 220 de milioane de euro. Iar laserul face toţi banii. Din 2015 se vor inventa metale, plastic şi sticlă de o calitate mai bună, dar şi tratamente pentru cele mai grave boli de pe pămâmânt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Românii au inventat aparatul-minune pentru sănătate