Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Apucă-te de grădinărit și îți vei păstra sănătatea!

Grădinăritul nu înseamnă doar a-ți face curtea să arate bine. Un studiu al Universității din Washington a descoperit că activitatea din grădină pentru a îngriji flori sau zarzavaturi pur și simplu întinerește, la propriu, mintea și trupul.

de Redactia Observator

la 25.05.2020 , 16:54

Apucă-te de grădinărit și îți vei păstra sănătatea - Pixabay

Rezultatele sunt semnificative mai ales dacă această activitate face parte din rutina zilnică.

Este bine de știut care sunt marile beneficii pe care le are grădinăritul, mai ales în condițiile în care această activitate este perfectă atât pentru cei tineri, dar și pentru seniori. 

Vitamina D naturală

Articolul continuă după reclamă

Vitamina D este esențială pentru fixarea calciului în oase și pentru imunitate. Grădinăritul înseamnă expunere la soare și mișcare, două componente esențiale pentru sănătatea sistemului osos. 

Vitamina D este sintetizată în piele, numai sub acțiunea razelor soarelui. Expunerea la soare și lumină naturală, timp de 20-30 de minute zilnic, a feței, brațelor și picioarelor, este suficientă pentru a ”produce” doza necesară zilnic. Este bine de știut că înaintarea în vârstă scade capacitatea de sinteză a vitaminei D. Nu trebuie uitate regulile de protecție solară. Crema antisolară, mănușile și pălăria fac parte din echipament.

Terapie pentru psihic

Oricine poate experimenta efectele calmante ale grădinăritului, iar a lucra în grădină, indiferent ce, este cea mai bună terapie antistres. În plus, acest gen de activitate contribuie la sporirea capacității de concentrare și coordonare și sporește sentimentul de autocontrol. De toate acestea pot beneficia din plin persoanele cu dementa, în forme ușoare, pentru care avantajele lucrului în aer liber, printre flori sau zarzavaturi, sunt certe. 

Munca de plăcere în grădină este de un real ajutor pentru persoanele cu probleme de sănătate mentală, la modul general. Acest gen de activitate poate încetini progresul bolilor degenerative cerebrale, ajută la păstrarea abilităților motorii, crește încrederea în sine, previne depresia și anxietatea.

Susține sistemul cardiovascular

Alături de renunțarea la fumat și adoptarea unei diete sănătoase, medicii cardiologi recomandă și activitatea fizică zilnică, iar unul dintre cele mai bune moduri în care poți face asta este grădinăritul. Experții spun că doar 30 de minute de activitate susținută în fiecare zi poate consolida inima și poate aduce valorile tensiunii arteriale în limite normale. A sta afară și a folosi o cositoare sau alte unelte de grădinărit poate să fie suficient pentru a avea o inimă puternică și sănătoasă.

Activitățile specifice grădinăritului sunt, în fapt, exerciții cardio și de forță. În plus, niciodată nu există riscul suprasolicitării pentru că îți înțelegi foarte bine limitele și poți adapta greutatea sarcinilor la potențialul fizic pe care îl ai. Aceasta poate fi un element de terapie foarte bun inclusiv în cazul afecțiunilor de tipul celor articulare, artrita fiind una din suferințele care se pot ameliora în acest fel.

Previne excesul ponderal

Munca în grădină înseamnă înainte de orice activitate fizică. Avantajul este că se poate lucra în ritmul propriu. Mai mult, mișcările pe care le implică seamănă foarte bine și produc aceeași satisfacție pe care o oferă și cea dintr-o sală de fitness. Grădinăritul înseamnă a merge, a te răsuci, a face genuflexiuni și a ridic de greutăți, iar toate acestea se reflectă în numărul caloriilor arse. O oră de grădinărit, cu efort mediu, poate consuma până la 400 de calorii. Dacă este practicat de câteva ori pe săptămână, grădinăritul, ajută la prevenirea obezității și tuturor celorlalte afecțiunile care vin la pachet cu aceasta.

Crește imunitatea

A lucra în grădină înseamnă a te murdări și a sta în „compania” germenilor, ceea ce este benefic pentru sistemul imunitar, care va ști să reacționeze mai repede și mai bine în cazul unor infecții. Cei mai mulți dintre germenii pe care îi poți lua lucrând pământul sunt așa-numitele bacterii bune. Nu te poți infecta lucrând în grădină, dar organismul dezvoltă abilitatea de a combate o eficient o infecție serioasă. Evident că la finalul activității în grădină trebuie să te speli pe mâini și să îți schimbi hainele, dar binele pe care mama-natură l-a făcut pentru imunitate rămâne. 

Aromaterapie

Toate plantele au miros specific, iar prin aceasta oferă o ședință complexă de aromaterapie naturală. A îngriji florile, zarzavaturile și toate plantele din grădină este o formă  naturală de stimulare a simțului olfactiv, iar mirosul are conexiuni puternice cu memoria de lungă durată. Aromaterapia oferită de munca în grădină reduce stresul, ameliorează senzația de durere, generează echilibru emoțional, combate depresia și stabilizează tensiunea arterială. 

Grădinăritul este cea mai simplă cale prin care poți fi parte din natură. Petrecând timp în aer liber, rezervele tale de energie vor fi reîncărcate, echilibrul tău emoțional va fi păstrat, iar tonusul muscular și psihic va fi îmbunătățit de la o zi la alta. Lucrul printre flori sau zarzavaturi nu are niciun fel de contraindicații! 

Sursa foto: pixabay.com

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?
Observator » Ştiri sociale » Apucă-te de grădinărit și îți vei păstra sănătatea!