Antena Meniu Search
x

Cum arată o zi din viața unei asistente dintr-un laborator de testare COVID-19

De câteva luni, viaţa din laboratorul de testare de la Spitalul Victor Babeş are un ritm nou. Oamenii de aici abia au timp să respire, mai ales de când si turistii au nevoie de teste pentru anumite tari. Numărul celor care solicită testarea creşte în fiecare zi. În premieră, o echipă Observator a intrat în laboratorul de la Spitalul Victor Babeş. Vă prezentăm azi, în exclusivitate, cum se vede pandemia prin ochii celor care pot da undă verde la vacanţă. Un material semnat de Laurenţiu Rădulescu şi Marius Augustin. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 30.07.2020, 21:31

Vezi și
  • Mihaela Gheorghe a lucrat la foc automat, de la izbucnirea pandemiei
  • Reguli și proceduri stricte pentru prelevarea și analizarea probelor

E dimineaţă şi în curtea spitalului Victor Babeş încep să sosească românii care s-au înscris pe listele ASSMB să se testeze la cerere. În fiecare zi, aproximativ 80 de persoane vin aici, cu speranţa că vor primi "ticketul" de vacanţă. Adică un rezultat negativ la testul pentru COVID-19.

Mihaela Gheorghe, asistentă la Spitalul Victor Babeș: De la 8 pana la ora 13, este program full.

Mihaela Gheorghe e asistenta prezentă la datorie în fiecare dimineaţă. Din luna martie, nu a respirat în nicio zi. La un eventual concediu nici măcar nu şi-a mai permis să se gândească. Şi oricum, simte că e datoria ei să-i ajute pe alţii să se simtă în siguranţă. Aşa că a ales să vină la muncă. Mai ales că vacanţele celorlalţi aglomerează cabinetul.

Mihaela Gheorghe, asistentă la Spitalul Victor Babeș: Ne vin listele de la ASSMB, noi încercăm să ne încadrăm în ele.

Ea prelevează testele, ea dezinfectează după fiecare persoană care trece pragul cabinetului său. Iar la final de tură, îl pregăteşte pentru ziua următoare.

Mihaela Gheorghe, asistentă la Spitalul Victor Babeș: Spălat, măturat, plus lampa o jumătate de ora, plus trebuie să aerisim o jumătate de ora după lampa. Dimineață se pune din nou lampa o jumătate de ora, se aerisește.

Programările sunt făcute la minut şi nimeni nu vrea să-şi piardă rândul. Mihaela va pleca în Grecia, în vacanţă cu fiul şi soţul, peste câteva zile. Aşadar au venit toți trei să se testeze, cu grijă să nu întârzie.

Mihaela Gheorghe, asistentă la Spitalul Victor Babeș: Asta a fost singura opţiune ca să putem ajunge, a trebuit să facem testul și ne-am conformat. Tocmai că să eliminăm orice fel de risc am preferat să-l facem și e spre binele nostru. Eu mi l-am făcut acum pentru că plec, dar dacă aș fi avut simptome sau aș fi simțit ceva, l-aș fi făcut oricum.​

Doar 10 minute durează recoltarea.

Mihaela Gheorghe, asistentă la Spitalul Victor Babeș: Introducerea datelor în calculator durează mai mult sau calmarea pacientului, care de multe ori la televizor vede fel și fel de variante, mi s-a spus că am mâna ușoară, dar de fapt îi calmăm înainte. Asta e tot.​

Laboratorul, în mod obişnuit un loc sobru, pare că prinde viaţă când vin copii la testare.

Mihaela Gheorghe, asistentă la Spitalul Victor Babeș: E plăcut când vin copii, pentru că radem cu ei, ne destindem. Pentru că ei nu știu ce se așteaptă. Am recoltat și la copii mai mici de până la doi ani și băieți mai mari, cum a fost băiatul doamnei. Avem un joc cu spălatul pe manute, le spunem când deschidem, testul, kitul, le spunem să zică un cuvânt magic abracadabra sau sesam deschide-te.

Drumul testării nu se încheie în cabinetul în care se iau probele.

Din laboratorul de recoltare probele sunt duse către laboratorul de testare. De acolo în următoarele 48 de ore vor veni și rezultatele aferente.

Asistenta se îndreaptă cu grijă către laboratorul aflat tot în curtea spitalului Victor Babes. Pentru că orice pas greşit poate contamina probele. Din luna iunie, de când a început şi perioada de concedii, a explodat numărul de testări la cerere. Ultima raportare arată că s-au prelucrat aproape 10.000 de teste la cerere, aproape jumătate din numărul total. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cum arată o zi din viața unei asistente dintr-un laborator de testare COVID-19