Antena Meniu Search
x

Atac terorist, simulat la bordul unui avion cu români aflat în zbor. Intervenţia SRI pe Otopeni

Un avion care a decolat de pe aeroportul Otopeni a fost deturnat de un grup de terorişti. A fost scenariul după care s-a derulat un amplu exerciţiu coordonat de ofiţerii de securitate ai Serviciului Român de Informaţii.

Vezi și

Un avion care a decolat de pe aeroportul Otopeni a fost deturnat de un grup de terorişti. A fost scenariul după care s-a derulat un amplu exerciţiu coordonat de ofiţerii de securitate ai Serviciului Român de Informaţii. Într-o astfel de situaţie, fiecare minut contează şi cel mai important este ca aeronava să fie adusă la sol în siguranţă, iar pasagerii să fie evacuaţi cât mai repede.

Aeronava Boeing 737 aterizează de urgenţă pe Aeroportul din Otopeni. La scurt timp după decolare, şase terorişti au încercat să deturneze avionul. Patru dintre ei - poziţionaţi în apropierea ieşirilor de urgenţă, dar şi în spatele aeronavei - au acţionat simultant. Au atacat pasagerii şi au ameninţat că aruncă avionul în aer folosind un dispozitiv exploziv aflat într-un bagaj de mână. În acel moment, au intervenit trei ofiţeri SRI aflaţi la bordul aeronavei. Asta pentru că, în cursele considerate cu risc, printre pasageri, se află şi ofiţeri antitero. 

Cei patru terorişti au fost neutralizaţi. La scurt timp, alţi doi atacatori încearcă să rănească pasagerii. Şi aceştia sunt însă opriţi de ofiţerii de securitate. În timp ce, pe pistă, echipele de intervenţie sunt pregătite. 

La faţa locului sunt aduse şi echipajele de pirotehnişti care dezamorsează bomba pe care atacatorii o aveau într-un bagaj de mână. 

MARIUS BERCARU, ofiţer SRI:

In scenariile de astazi am avut mai multi atacatori, cu misiuni diferite in care fie au incercat sa detoneze niste dispozitive displozibile, fie au incercat sa atace pasageri. ei au fost neutralizati, in final au rezultat 3 morti si 3 raniti, niciunul dintre pasageri.

Un asemenea scenariu este puţin probabil, spun autorităţile, însă pasagerii trebuie să ştie cum să reacţioneze în astfel de momente critice.

EUGEN DOBRIN, responsabil securitate Tarom:

Un sfat important pasagerilor sa respecte regulile echipajului de cabina.

În total, peste 100 de ofiţeri SRI au fost angrenaţi în simularea operaţiunii de salvare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Atac terorist, simulat la bordul unui avion cu români aflat în zbor. Intervenţia SRI pe Otopeni