Antena Meniu Search
x

Atleta Roxana Birca ar putea pierde titlul cucerit la Universiada din Rusia din cauza unei pastile

A trecut prima linia de sosire la proba de 5 mii de metri. Dar o pastila ar putea-o lasa fara ea. Din cauza unui medicament pe care-l iau doar femeile, atleta Roxana Birca ar putea pierde titlul cucerit la Universiada din Rusia

Vezi și

“Romanca, cea care a iesit pe locul al doilea la Dublin la Campionatul European va lua aurul aici, la Universiada din 2013. Trece linia de sosire acum cu mainile in sus, parca pocneste aerul si este foarte incantata de victorie”, au spus comentatorii.

Roxana Birca ii sufla, cu usurinta, medalia de aur campioanei mondiale la atletism, rusoaica Olga Kolovkina. Chiar a aratat foarte increzatoare si a fost ca si cum am fi privit-o pe Gabriela Szabo la sfarsitul acestei curse.

O viitoare campioana care acum risca sa dea inapoi medalia. Testele anti-doping au scos la iveala o substanta aflata pe lista celor acceptate, dar care trebuie declarata inainte de control. Substanta continuta de un banal medicament pentru probleme menstruale. Atleta luase, totusi, pastile chiar in ziua respectiva. Incepuse cele 15 zile de tratament, asa cum o facuse des in ultimii ani.

“Am mai mult de patru ani de cand fac acest tratament pentru ca am umblat pe la ginecologi si ginecologii, ca sa pot sa-mi reglez ciclul menstrual, am luat si contraceptive. A fost un soc pentru ca stiind ca nu am luat nimic am stat sa rasfoiesc orice medicament ce ar fi putut sa fie ca sa-mi faca probleme”, a spus atleta.

Regulile sunt, insa, clare: medicamentul trebuie declarat inainte de test. Lucru pe care sportiva legitimata la clubul Steaua nu l-a facut. Totul ar fi putut fi evitat daca delegatia Romaniei ar fi fost testata inainte de a pleca in Rusia. Si nu se pune problema sa nu fi avut unde. Statul roman a investit cateva milioane de euro intr-un centru de testare nou.

Sportiva, in varsta de 26 de ani, risca, acum, sa piarda medalia de aur si clasarea pe locul intai. Ce-i drept, istoricul medical va scoate la iveala faptul ca lua acest tratament de ani de zile.

Ridicarea titlului vine in contextul in care Federatia Internationala de Atletism propune ca un sportiv depistat pozitiv sa fie suspendat 4 ani si nu doar doi. “Luam aceasta problema mai in serios ca oricand in trecut”, a afirmat vicepresedintele Federatiei Internationale de Atletism.

Roxana Birca risca acum sa piarda si contractul pe patru ani semnat in decembrie 2012 cu Clubul Steaua.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Atleta Roxana Birca ar putea pierde titlul cucerit la Universiada din Rusia din cauza unei pastile