Antena Meniu Search
x

Viaţa românilor, tot mai scumpă. Prețurile de pe piaţa internă vor creşte accelerat până de sărbători

Vezi și

Ce nu recunosc politicienii, o dovedeşte Institutul Naţional de Statistică. După majorările la carburanţi, viaţa românilor este tot mai scumpă. Preţurile cresc de la lună la lună şi vor continua în acest ritm, până la sărbători.

În doar două luni, calculele românilor au fost date peste cap. Institutul Naţional de Statistică spune oficial că faţă de luna august, plătim mai mult pentru coşul zilnic de cumpărături, pentru plinul la maşină şi pentru facturile la utilităţi. 

Luna trecuta am plătit mai mult cu 2%, pentru combustibil, sunt dar si pentru unt, cu peste 4 la suta pentru oua si 5 la suta mai mult pentru legume si conserve. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a noua lună a acestui an la combustibili, legume şi ouă.

Au crescut salariile, a crescut şi puterea de cumpărare. Iar comercianţii au ştiut să profite din nou şi au crescut preţurile. Însă, specialiştii spun că scumpirile de la pompă ar fi dat tonul majorărilor de la raft. 

Comparativ cu luna septembrie, pretul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 5.6%. Asta înseamnă că un plin de 50 de litri costă astazi cu 13.5 lei mai mult. Iar în cazul motorinei, plătim cu 18 lei mai mult decat în urmă cu 30 de zile.

Totuşi, calculele analiştilor au fost făcute la începutul lunii septembrie, când intrase în vigoare doar prima tranşă a accizei la carburnaţi. Aşa că scumpirile simţite acum sunt doar începutul.  

DAN SUCIU, purtător de cuvânt BNR:

In perioada care vine se asteapta o crestere peste estimarile initiale pentru combustibil si preturile administrate. 

De la 1 octombrie s-a adăugat a doua tranşă a accizei, iar energia electrică s-a scumpit cu cinci procente. Urmează, de la 1 noiembrie, scumpirile la gaze. Aşa că, de sărbători, spun economiştii, vom plăti mai mult pentru toate cumpărăturile. Inflaţia ar putea ajunge la pragul istoric de 3%. 

La toate acestea se adaugă creditele mai scumpe şi un leu din ce în ce mai slăbit. Până la finalul anului, un euro ar putea ajunge la 4,6 lei. 

Cifrele INS ne mai spun că unele servicii au devenit un lux, cum este cazul transportului aerian. Biletele de avion au crescut cel mai mult, cu peste 23%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Viaţa românilor, tot mai scumpă. Prețurile de pe piaţa internă vor creşte accelerat până de sărbători