Video Babele bucovinene: reţeta tradiţională a cozonacului şi care este semnificaţia ei
Bucovina păstrează cu sfinţenie tradiţia, iar unul dintre cele mai vechi obiceiuri este legat chiar de coşul de Paşte din care nu trebuie să lipsească "babele" bucovinene. Este cozanacul copt într-o formă conică din lut, asemenea unui vulcan. Aşa că olarii păstrează tradiţia şi pregătesc la foc continuu renumitele forme tradiţionale
În atelierul de ceramică neagră de la Marginea, judeţul Suceava, meşterii olari pregătesc lutul pentru "babe". Sunt forme străvechi cum numai în Bucovina mai găseşti, în care sunt copţi cozonacii de Paşte. Tradiţia spune că, de la slujba de Înviere, nu trebuie să lipsească o "babă" bucovineană, simbolul vieţii cumpătate.
După ce stau la uscat câteva zile, vasele sunt arse timp de 8 ore pentru a căpăta culoarea specifică. Și la o asemenea formă specială, se cade şi un aluat pe măsură, plămădit cu atenţie şi îndelung frământat.
O formă tradiţională de babă costă 35 de lei, iar cine vrea să-şi impresioneze musafirii de sărbători poate cumpăra şi un vas pentru sarmale sau suporturi pentru ouăle roşii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰