Antena Meniu Search
x

Bănăţenii vor putea face răchie din belşug. Ramurile prunilor stau să se rupă sub greutatea trufandalelor parfumate

Anul ăsta, bănăţenii vor putea face răchie din belşug. Pentru că, spre deosebire de anii precedenţi, acum, ramurile prunilor stau să se rupă sub greutatea trufandalelor parfumate.

de Vali Popovici

la 16.08.2020, 12:07

Vezi și
  • Pentru bănățeni, este un an cu noroc.
  • Recolta de anul acesta compensează pierderile din anii trecuți.

În această perioadă, oamenii adună prunele, perele și merele de vară pentru consum, dar mai ales pentru răchie. Compotul, gemurile și magiunul se fac din prunele și poamele de toamnă.

Pentru bănățeni, este un an cu noroc. Recolta de anul acesta compensează pierderile din anii trecuți, când, spun ei, nu au strâns fructe nici cât pentru un pahar de răchie.

Aproape că nu este gospodărie de om harnic în Valea Almăjului în care să nu existe în beci măcar un butoi plin cu prune puse la fermentat.

Pentru oamenii locului, răchia nu e doar băutura alcoolică. Bănățenii îi apreciază beneficiile pentru sănătate, iar un păhărel din licoarea preferată e băut înainte de orice masă.

În perioada interbelică răchia din Banat, era cerută de cei care frecventau cafenelele chic din București, dar a stat și pe mesele nobililor de la Viena sau Budapesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Bănăţenii vor putea face răchie din belşug. Ramurile prunilor stau să se rupă sub greutatea trufandalelor parfumate