Antena Meniu Search
x

Băncile au înăsprit accesul la creditele ipotecare

Băncile din zona euro au înăsprit standardele pentru acordarea creditelor ipotecare, deși a crescut cererea pentru acest tip de împrumuturi, iar tendința va continua în acest trimestru, a anunțat marți Banca Centrală Europeană

Băncile din zona euro au înăsprit standardele pentru acordarea creditelor ipotecare, deși a crescut cererea pentru acest tip de împrumuturi, iar tendința va continua în acest trimestru, a anunțat marți Banca Centrală Europeană. 

Conform studiului realizat de BCE, aproximativ 4% dintre bănci au raportat o înăsprire a standardelor lor interne pentru acordarea creditelor ipotecare. Evoluția vine ca urmare a implementării directivei UE privind creditarea ipotecară, care cere băncilor să efectueze o analiză mai amănunțită a celor care solicită împrumuturi.

În zona euro, băncile din Olanda și Germania au înăsprit accesul la creditele ipotecare, în timp ce instituțiile financiare din Italia și Spania le-au atenuat. Tendința va continua în acest trimestru, a apreciat BCE.

La ședința de politică monetară din 10 martie, BCE a redus, pentru prima dată în istoria instituției, dobânda de bază la nivelul zero și a majorat peste așteptări achizițiile lunare de obligațiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. Tot în ședința de politică monetară de luna trecută, BCE a decis să reducă și dobânda la depozite cu 10 puncte de bază, până la minus 0,40%, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală cu cinci puncte de bază, până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Băncile au înăsprit accesul la creditele ipotecare