Antena Meniu Search
x

Bani de la localnici pentru casa memorială dedicată lui Toma Caragiu

La 37 de ani de la moartea lui Toma Caragiu, construcţia casei memoriale din comuna Periş, unde marele actor a locuit, a început din banii localnicilor. Sătui să tot aştepte bani de la judeţ sau de la minister, sătenii au pus mână de la mână pentru ca muzeul să aibă măcar o fundaţie.

Vezi și

 Din America, soţia regretatului actor spune că birocraţia şi uşile închise au obosit-o în toţi aceşti ani în care a încercat să facă ceva. Vrea ca la Periş să existe mai mult decât o casă memorială. Un Centru de Comedie, pe scena căruia tinerii talentaţi să-i calce pe urme marelui actor şi să-şi întâlnească publicul.

Acum, indiferent care sunt motivele, vreau să mă întorc şi să mă retrag pentru că, Bucureştiul, după părerea mea esTe un infern, domnule dragă, mă cutremur.

Cât a trăit, Toma Caragiu s-a ascuns de infernul vieţii în Capitală, într-o căsuţă din satul Periş, la 30 de kilometri de Bucureşti. Adora nopţile cu miros de fân şi visa să-şi petreacă acolo ultimii ani din viaţă.

Din păcate, soarta a decis altceva. Actorul s-a stins în ziua cutremurului din 1977. Au trecut 37 de ani de atunci, iar în Periş, numai oamenii locului îşi mai amintesc unde a locuit marele actor.

Casa există, dar are alt proprietar. A fost vândută de fiica adoptivă a actorului, imediat după dispariţia tatălui.

În 37 de ani, nu s-au găsit nici bani, nici timp, nici dorinţă ca în locul drag marelui actor să se ridice o casă memorială.

La Ministeul Culturii, soţia lui Toma Caragiu s-a lovit întotdeauna de un zid.

Aşa că sătenii din Periş au pus mână de la mână şi au adunat bani pentru ca muzeul Toma Cargiu să aibă măcar o fundaţie. Terenul l-a oferit Primăria.

Pentru ridicarea casei memoriale e nevoie însă de mult mai mulţi bani. Un contract de asociere a fost semnat între autorităţi şi soţia actorului, încă din 2011. Hărtiile există, nu şi banii.

În parcul din Periş, ar fi trebuit să fie acum pelerinaj la casa memorială a lui Toma Caragiu. Doar că ea nu există. Din tot planul fostei sale soţii a mai rămas doar o fundaţie înzăpezită.

Elena Caragiu, stabilită de peste 30 de ani în America, se va întoarce peste câteva luni în România. De la fiica adoptivă a actorului nu mai aşteaptă nimic.

Fosta soţie a actorului îşi doreşte ca viitoarea construcţie să se numească Centrul de Comedie Toma Caragiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Bani de la localnici pentru casa memorială dedicată lui Toma Caragiu