Antena Meniu Search
x

Bătrâni cazați în spații insalubre și neautorizate, într-un azil din Craiova

În camere murdare, fără aerisire şi lipsiţi de îngrijire medicală, aşa îşi duc bătrâneţea zeci de vârstnici dintr-un cămin improvizat în inima Craiovei.

de Redactia Observator

la 29.04.2020, 17:41

Vezi și
  • Bătrânii sunt ţinuţi în condiţii improprii.
  • Camerele insalubre şi fără ferestre.

Deşi Direcţia de Sănătate Publică a cerut, încă de acum doi ani, închiderea acestui spaţiu, nimeni nu a verificat dacă decizia a fost pusă în practică. 

Într-o clădire cu pereţii scorojiţi, în camere insalubre şi fără ferestre îşi duc bătrâneţile zeci de vărstnici. Ceea ce pare a fi un spaţiu abandonat este, de fapt, un cămin pentru bătrânii lăsaţi în voia sorţii.

Neregulile nu sunt de ieri de azi. În urmă cu doi ani, Direcţia de Sănătate Publică a cerut închiderea spaţiului, după ce inspectorii au descoperit că bătrânii sunt ţinuţi în condiţii improprii şi nu sunt îngrijiţi.

Patronii au schimbat atunci destinaţia încăperilor şi le-au clasat ca fiind camere de pensiune. Au continuat în acest fel să funcţioneze fără niciun aviz. Zilele trecute, un nou control a scos la iveală grozăvia din aşa zisa pensiune.

Ştefan Popescu, reprezentant DSP Dolj: Stare deplorabilă atât a interiorului, cât şi a exteriorului. Grup sanitar comun. Lipsă de apă caldă. Nu aveau personal medical care să supravegheze bolnavii, nu au putut demonstra că fac curăţenie şi dezinfecţie. Colegii noştri au aplicat o amendă contravenţională, 40.000 de lei, suspendarea activităţii.

Proprietarul clădirii se apără şi spune că bătrânii sunt cazaţi doar în anumite spaţii şi nu în întreg imobilul. Însă se fereşte să arate condiţiile în care trăiesc vârstnicii.

Reporter: Puteţi să ne arătaţi şi nouă? Dacă venim până acolo, putem să intrăm puţin, să vedem care sunt condiţiile? Ne punem mască, mănuşi.

Marin Constantinescu, proprietar cămin de bătrâni:  Nu poate să intre nimeni, e carantină.

Reporter: Câte persoane aveţi dumneavoastră acolo, în cămin?

Marin Constantinescu, proprietar cămin de bătrâni: Domişoară, nu ştiu. În jur de 20.

Reporter: Şi care este taxa lunară, cât trebuie să plătească oamenii?

Marin Constantinescu, proprietar cămin de bătrâni: Păi, nu ştiu cât e, că nu mă ocup eu de treaba asta

Reporter: Dar spuneţi-mi, medic aveţi angajat?

Marin Constantinescu, proprietar cămin de bătrâni: E managerul, care e şi medic, dar fiind cămin, noi colaborăm cu personalul care îşi aduce bătrânii, îşi aduc medicamentele ei, tot ce e nevoie, medicamente, pampers.

Direcţia de Sănătate Publică a notificat Direcţia de Asistenţă Socială şi a cerut mutarea persoanelor în alte cămine sau la domiciliul aparţinătorilor, acolo unde este posibil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Bătrâni cazați în spații insalubre și neautorizate, într-un azil din Craiova