Antena Meniu Search
x

Video Bebeluș mort după botez. Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma tragediei

Un bebeluş a murit la doar câteva ore după botez. Intrase în comă imediat după ceremonie. Drama provoacă un scandal uriaş şi se ridică din nou întrebarea: este prea violent ritualul scufundarii totale şi forţate pentru un bebeluş oricum vulnerabil?

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 01.02.2021, 19:32

Vezi și
  • Lipsa de oxigen, cauza morţii
  • Dosar penal şi anchetă internă
  • Avocatul Poporului s-a autosesizat

Preotul spune că a respectat întocmai procedura, iar părinţii ştiu doar că şi-au lăsat pruncul cu toată încrederea în mâinile lui. Copilul avea şase săptâmâni şi fusese născut prematur. Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma tragediei.

„Această modalitate, practicată corect, exclude orice fel de accident în taina botezului care se oficiază de 2000 de ani”, spune Vasile Bănescu.

Ce s-a întâmplat acolo, nimeni nu înţelege. Bebeluşul născut prematur a fost botezat conform regulilor Bisericii Ortodoxe. În câteva minute, copilului i s-a făcut rău şi a ajuns la terapie intensivă.

Dr. Dan Teodorovici, medic primar urgente spitalul Suceava: „Colegii din ATI au facut tot posibilul, dar decesul a survenit in cursul diminetii în jurul 6, probabil din cauza hipoxiei afectare multisistemică”.

Lipsa de oxigen, cauza morţii

Asta înseamnă că organismul fragil al prematurului a cedat din cauza lipsei de oxigen. Preotul a declarat că taina botezului a fost făcuta ca la carte.

Ionel Maloş, protopop al Protopopiatului Suceava: „Botezul se face prin intreita cufundare, pot fi situatii speciale, daca e prematur, daca are probleme de sanatate, familia e cea care comunica si preotul adapteaza la situatia nou creata”.

Manualul de practică liturgică îi învaţă încă de la seminar pe cei care vor să ajungă preoţi ca botezul se face prin afundare completă şi neaparat de trei ori, altfel, "NICI NU SE POATE NUMI BOTEZ".

Bebelusul trebuie preluat cu grijă maximă de către preot, care îi sprijină ceafa cu mâna stânga, iar după ce acesta inspiră, i se acoperă nările şi gura cu mâna dreaptă. Într-o fracţiune de secundă, copilul este afundat în cristelniţă de trei ori.

„Preotul decide, într-adevăr, dacă îl afundă pe copilaş sau dacă îl botează prin scufundare parţială în apa din cristelniţă. Un laic nu poate decide el cum administrează preotul tainele Bisericii”, mai spune Bănescu.

Decizia a fost, aşadar, si de aceasta data, a prelatului.

„Nu am exclus posibilitatea ca administrarea botezului să fi fost, ca să spun aşa, fisurată de o anumită inexactitate în aplicarea ei”, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Dosar penal şi anchetă internă

Poliţiştii au deschis acum dosar penal pentru ucidere din culpă, iar Patriarhia Româna a cerut Arhiepisopiei Sucevei şi Rădăuţilor o anchetă.

Ionel Maloş: „Era in stare de soc, nu isi explica cum s-a intampla lucrul asta, i-a tinut mana pe gurita pe nasuc, repet nu e primul lui botez, nu e un incepator sau poate ar fi avut emotii. Preotul are 41 de ani”.

Mulţi oameni blamează ritualul botezului ortodox din aceasta cauză. Mulţi părinţi cer preotilor sa nu bage copilul complet in apa sfintita, ci doar sa il stropeasca pe crestet.

Nu cred că Dumnezeu se supără că un bebeluş a fost băgat în apă doar până la brâu sau că i s-a turnat apă doar pe creştetul capului, fără să fie băgat cu totul.

Avocatul Poporului s-a autosesizat

„Vom face propriile noastre investigaţii. Există chiar o recomandare făcută de BOR în legătura cu felul în care se pot face aceste ritualuri sacre, pentru ca asta este botezul”, spune Renate Weber, Avocatul Poporuluo

Sunt şi preoţi care au cerut de-a lungul timpului ca Biserica Ortodoxă să considere turnarea apei ca fiind o regulă, şi nu o excepţie a Botezului la copii. Mai ales că nu e prima dată când un bebeluş moare după taina botezului. Până acum însă niciun preot nu a fost găsit vinovat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Bebeluș mort după botez. Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma tragediei