Antena Meniu Search
x

Berzele se întorc în România

Chiar dacă vremea ne face să credem că suntem în toiul iernii, primăvara se pregătește să-și intre în drepturi. O știu cel mai bine oamenii din Dumbrăvioară, o localitate cunoscută și ca „satul berzelor”.

de Redactia Observator

la 24.03.2020, 12:16

Vezi și

Chiar dacă vremea ne face să credem că suntem în toiul iernii, primăvara se pregătește să-și intre în drepturi. O știu cel mai bine oamenii din Dumbrăvioară, o localitate cunoscută și ca „satul berzelor”. Simpaticele păsări s-au întors aici și au început să-și repare cuiburile abandonate iarna trecută.

Este motiv de sărbătoare pentru localnicii din satul Dumbrăvioara, judeţul Mureș. Ca în fiecare an, berzele se întorc acasă pentru a cuibări.

Îndrăgitele păsări locuiesc mai ales pe stâlpii de electricitate, unde au fost amenajate coşuri speciale pentru ele. Primele două berze au ajuns deja în sat.

Îngrijorarea este mare, însă, atât pentru săteni, cât şi pentru autorităţi. Din cauza temperaturilor încă scăzute, dar şi a ninsorilor, păsările riscă să sufere atât de foame, cât şi de frig. Cel mai mare pericol pentru berze este ploaia cu gheaţă, care se pune pe aripi şi le împiedică să zboare.

Anul trecut a fost înregistrat un record în România, după ce ornitologii au descoperit nu mai puţin de şapte pui de barză albă într-un singur cuib. Tot în 2019, numărătoarea berzelor albe din România s-a încheiat cu un total de 3.206 cuiburi în care stăteau peste 6.500 de păsări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Berzele se întorc în România