Antena Meniu Search
x

TRIUNGHIUL FATAL: Blestemul unei iubiri neîmplinite. O căsătorie și o sinucidere

S-au văzut, s-au plăcut. Ba chiar s-au și căsătorit. Apoi au divorțat. Unii au suferit și alții, disperați, au ales să își curme viața

S-au văzut, s-au plăcut. Ba chiar s-au și căsătorit. Apoi au divorțat. Unii au suferit și alții, disperați, au ales să își curme viața

Cam așa s-ar rezuma cel mai cunoscut trio amoros din istoria literaturii române: Natalia Negru, Ștefan Octavian Iosif și Dimitrie Anghel.

Începuturile

În timpul studenției, Natalia Negru îl cunoaștea pe Șt. O. Iosif . S-au văzut, s-au plăcut. La 2 mai 1904, cei doi îndrăgostiți s-au logodit oficial, iar în iulie 1904, Natalia Negru se căsătorea cu St. O. Iosif. Căsătoria civilă, la Galați, cea religioasă, la Tecucel. Un an mai târziu, la 20 august, se năștea Corina, fiica Nataliei și a lui St. O. Iosif.

După alți trei ani, în 1908, Șt. O. Iosif publica împreună cu Dimitrie Anghel comedia „Cometa”. Cu această ocazie, Iosif scria, cu propria-i mână, sentința într-un proces sentimental, fără să aibă habar. În 1910, Natalia Negru se înstrăina de Iosif ca, mai apoi, să se concretizeze totul într-o despărțire.

Divorțul de Iosif. Mariajul cu Anghel

Natalia începe acțiunea de divorț față de Iosif în noiembrie 1910, la Tribunalul Ilfov. Cum divorțul nu se pronunțase, Natalia spera încă la o împăcare cu Iosif. L-a chemat la Paris acolo unde se afla cu fiica lor. Dar Iosif n-a venit. În schimb, după un timp, va veni Anghel.

După divorțul de Iosif, Natalia se va căsători, în noiembrie 1911, cu Dimitrie Anghel. Dar, în scurt timp, în familia Anghel se va crea o atmosferă tensionată. Această atmosferă este accentuată după moartea, la 22 iunie 1913, lui Șt. O. Iosif.

Tragicul sfârșit

Din cauza firii lui Anghel, căsătoria Nataliei cu el cunoștea frecvente certuri violente, de regulă provocate de gelozie: o ținea închisă cu cheia în casă, nu voia să meargă nicăieri, nici să primească pe nimeni.

După o certă prelungită o zi și o noapte, pornită de la un incident cu totul minor și lipsit de orice reală semnificație, în dimineața zilei de 27 octombrie 1914, Dimitrie Anghel, aflat într-o criză de anxietate extremă, se împușcă în piept, după ce trăsese un foc care a rănit-o pe Natalia.

Dus la spital, sub îngrijirea fratelui său, doctorul Paul Anghel, Dimitrie Anghel moare de septicemie, provocată de infectarea rănii pe care singur și-o provocase. Data morții este 13 noiembrie 1914.

În memoria celor doi poeți, foștii săi soți, Natalia Negru a fost, împreună cu învățătorul Dimitrie Armencea, sufletul înființării „Fundației Corina și St. O. Iosif", cu un cămin cultural la Buciumeni, județul Galați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » TRIUNGHIUL FATAL: Blestemul unei iubiri neîmplinite. O căsătorie și o sinucidere