Antena Meniu Search
x

Boala limbii albastre, maladie care ucide animalele

Boala limbii albastre, o maladie care ucide pe capete vaci, capre şi oi, a ajuns în România. A fost descoperită în judeţul Buzău. Medicii veterinari sunt în alertă.

Vezi și

 Boala limbii albastre, o maladie care ucide pe capete vaci, capre şi oi, a ajuns în România. A fost descoperită în judeţul Buzău. Medicii veterinari sunt în alertă.

Vinovată este o muscă, aşa că răspândirea ei este greu de evitat. Boala nu se ia la om însă pentru animale este devastatoare. Imediat ce contactează virusul, acestea nu se mai pot mişca şi nici să mănânce. Slăbesc mult şi trebuie sacrificate.

Petele albastre din jurul limbii sunt doar unul din semnele care i-au alertat pe săteni. Animalele nu mai mănâncă şi încet-încet se topesc pe picioare.

În câteva zile, boala s-a răspândit în mai multe localităţi din nordul judeţului Buzău. Medicii veterinari au fost nevoiţi să sacrifice una dintre vaci, pentru a-i opri agonia.

Zilele trecute, o echipă formată din medici veterinari din judeţ dar şi de la Bucureşti au luat probe de la fiecare animal. 16 vaci au fost diagnosticate deja cu maladia limbii albastre.

Boala limbii albastre este provocată de insecte şi, până acum, nu a mai fost semnalată în România. Chiar dacă nu se transmite între animale şi nici la oameni.

Este bine să nu consumaţi laptele, să nu consumaţi carnea, să nu valorificaţi sau să vindeţi la diverşi samsari până nu se clarifică situaţia.

Din păcate, anunţă medicii, pentru această boală nu există leac. În aproape toate cazurile, animalele vor sfârşi oricum. Cei mai mulţi dintre oamenii de la ţară trăiesc din creşterea animalelor iar pierderea lor este de neimaginat. Nici fermierii nu sunt mai liniştiţi.

Medicii i-au sfătuit pe oameni să pună în curţi aparate care să ţină la distanţă insectele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Boala limbii albastre, maladie care ucide animalele