Antena Meniu Search
x

Brânza de burduf, mai scumpă la stână decât în magazin

În pieţe, mulţi comercianţi se laudă că au brânză de burduf de la Jina. În cele mai multe cazuri nu e însă deloc aşa. Reporterii Observator au văzut cu câtă trudă se face brânza de burduf în această perioadă la stânele din vârf de munte.

de Redactia Observator

la 27.09.2019, 20:46

Vezi și

În pieţe, mulţi comercianţi se laudă că au brânză de burduf de la Jina. În cele mai multe cazuri nu e însă deloc aşa. Reporterii Observator au văzut cu câtă trudă se face brânza de burduf în această perioadă la stânele din vârf de munte. Procesul durează aproape o lună, iar cantităţile nu sunt deloc mari, spun ciobanii. Şi preţul e un bun indicator. La stâne, brânza de burduf e cu aproape 50% mai scumpă decât cea din pieţele capitalei.

Suntem la 1.200 de metri altitudine, în Măgura Jinarilor. Între coline acoperite de păşuni, ciobanii îşi petrec aproape toată viaţa crescând oi şi vaci. Aici, în zona cu iarbă grasă, încă din luna august, femeile, aşa cum spune tradiţia, încep să facă brânza în burduf.

Astăzi, în meniul familiei Martin, brânza de burduf topită în ceaun cu unt de oaie completează meniul.

"Aici avem mămăliguţa, cu unt în ceaunel, cum se spune. Unt dulce. Ca murătură, folosim lapte gros. Asta-i în loc de murătură. Avem telemeaua, sloi de oaie. Slănină şi un pic de ceapă. Sunt toate de la noi, de aici, din vârf de munte", ne îmbie producătorii.

Procedeul prin care laptele se transformă în brânză de burduf durează aproape o lună. Mai întâi se face caşul, care este lăsat mai bine de o săptămână la maturat. 

După ce e tăiată coaja, caşul se toacă cu o maşină, iar apoi se frământă cu sare. 

Chiar dacă are doar 11 ani, Monica ştie deja foarte bine cum merg treburile la stână.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La stâne, brânza care rezistă şi mai bine de un an, fie vară, fie iarnă, costă 45 de lei kilogramul. În comerţ, pentru aceeaşi cantitate, plătim puţin peste 30 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Brânza de burduf, mai scumpă la stână decât în magazin